Στο Τόκιο θα ταξιδέψουν 147 έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Μέχρι το Τόκιο θα ταξιδέψουν 147 αρχαία έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να παρουσιαστούν στην περιοδική έκθεση με τίτλο «The Golden Legend», στο Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκιο, στο Miyagi Museum of Art στην πόλη Σεντάι και στο Aichiprefectural Museum of Art στην πόλη Ναγκόια, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016.
Μέχρι το Τόκιο θα ταξιδέψουν 147 αρχαία έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να παρουσιαστούν στην περιοδική έκθεση με τίτλο «The Golden Legend», στο Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκιο, στο Miyagi Museum of Art στην πόλη Σεντάι και στο Aichiprefectural Museum of Art στην πόλη Ναγκόια, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016.
Θα παρουσιαστούν συνολικά 225 έργα, αρχαία και νεότερα, από Μουσεία της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.
Με αφορμή τον μύθο του χρυσόμαλλου δέρατος, που υπαινίσσεται αναφορές σχετικές με την παραγωγή και την κατεργασία του χρυσού στην αρχαιότητα, τα εκθέματα αφηγούνται την διασπορά και την κορύφωση της αρχαίας τέχνης του χρυσού από την προϊστορική περίοδο ως το τέλος της αρχαιότητας, μεταξύ των πολιτισμών του Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου.
Στην εισαγωγή της περιήγησης προτείνεται ως εμβληματικό έκθεμα η ερυθρόμορφη πελίκη με την παράσταση του Φρίξου πάνω στο κριάρι, που υποδηλώνει τη σχέση του μύθου με την τεχνική της κατεργασίας του χρυσού που πιθανόν να κρύβεται πίσω από το μύθο του χρυσόμαλλου δέρατος, το οποίο ο Ιάσωνας με τους Αργοναύτες έπρεπε να φέρουν πίσω από την Κολχίδα.
Στα έργα που θα ταξιδέψουν στο Τόκιο περιλαμβάνονται, χρυσά περιδέραια, πόρπες, ενώτια, δακτυλίδια και άλλα χρυσά κοσμήματα, καθώς και εργαλεία επεξεργασίας χρυσού.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το δανεισμό των 147 έργων από τις συλλογές του ΕΑΜ, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι κανονισμοί και ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν συζητήσεις, σε συνεργασία με το μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, για την οργάνωση και τον προγραμματισμό ανταποδοτικής έκθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει κατά προτίμηση έργα ιαπωνικής τέχνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σήμερα καταθέτει η ΝΔ την πρότασή της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Ο Μητσοτάκης της συγκάλυψης μιλάει για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών
- ΗELLO!: Το νέο τεύχος έρχεται στα περίπτερα αυτή την Τετάρτη
- Πέθανε η αγωνίστρια της Αριστεράς, Ελένη Πορτάλιου
- Μπαρτζώκας: «Δεν αποφασίσαμε ακόμα για αλλαγή στη λίστα των ξένων – Απόλυτος επαγγελματίας ο Πίτερς»
- MEGA: Σαρωτική πρωτιά στην τηλεθέαση με τον τελικό του UEFA Champions League
- Από τις περιφέρειες της Ευρώπης στο κέντρο των αποφάσεων: Διεκδικήσεις για γεωργία, βιοοικονομία και υγεία
- Bring Me the Beauties: Πώς μια αίρεση στρατολογούσε μοντέλα τη δεκαετία του ’80;
- Πυρ ομαδόν για την άρνηση των ΗΠΑ να επαναπατρίσουν Αμερικανούς με Έμπολα – Διαδηλώσεις με νεκρούς στην Κένυα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 02.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-chetan-jawale-65299-12024049-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442