Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεν φταίει ο ήλιος για τις ρυτίδες

Δεν φταίει ο ήλιος για τις ρυτίδες

Αποφεύγουμε τον ήλιο, δεν πίνουμε, δεν καπνίζουμε και παρ’ όλα αυτά έχουμε ρυτίδες. Τι φταίει;

Σκαλκώτου Ελένη

Έχετε ξυπνήσει ποτέ στη μέση της νύχτας για να απαντήσετε e-mails ή να κρατήσετε σημειώσεις για να μην ξεχάσετε την επόμενη μέρα κάτι; Κοιτάζετε συνεχώς το κινητό σας; Διασκεδάζετε σε ένα μπαρ με φίλους όταν ξαφνικά το εσωτερικό σας αλάρμ «χτυπάει» υπενθυμίζοντας ότι το επόμενο πρωί σας περιμένει ένα μίτινγκ ή οι καθημερινές οικογενειακές υποχρεώσεις;
Προσπαθείτε να βάλετε σε κουτάκια όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσα στη μέρα ενώ ήδη ασχολείστε με κάτι άλλο; Σε μια πρόσφατη έρευνα για εταιρία καλλυντικών, περισσότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας από 18 έως 33 ετών ανέφεραν ότι νιώθουν στρεσαρισμένες πέντε, ή και παραπάνω, μέρες της εβδομάδας. Δεν μιλάμε όμως μόνο για την ψυχική κούραση μιας απαιτητικής δουλειάς. Αυτό είναι ένα νέο είδος στρες που οφείλεται στις συνεχείς απαιτήσεις της ζωής, στα μονίμως ανοιχτά τηλέφωνά μας, σε όλες τις συσκευές που μας μεταφέρουν μια συνεχή ροή σημαντικών υποτίθεται πληροφοριών. Τέτοιου είδους καθημερινές καταστάσεις διατηρούν τις ορμόνες του στρες συνεχώς στο κόκκινο.
Σε κατάσταση πολιορκίας
«Το σώμα μας εκκρίνει αδρεναλίνη, κορτιζόλη και άλλου είδους στεροειδή προκειμένου να αντιδράσει στο στρες», εξηγεί η δρ Ρανέλα Χιρς, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρίας Αισθητικής Δερματολογίας. Οι ορμόνες αυτές όταν βρίσκονται διαρκώς σε υψηλά επίπεδα ταλαιπωρούν όλα τα όργανα του σώματος, μαζί και το δέρμα. Αυτό το σταθερό εσωτερικό βουητό είναι τόσο δυνατό που οι ειδικοί έχουν δημιουργήσει έναν καινούργιο όρο για να το περιγράψουν: «Πολιτιστικό στρες», δηλαδή στρες που οφείλεται στον πολιτισμό.
Ο δερματολόγος των σταρ δρ Χάουαρντ Μιούραντ στο βιβλίο του Conquering Cultural Stress: The Ultimate Guide to Anti-Aging and Happiness εξηγεί πώς το στρες του πολιτισμού επηρεάζει το δέρμα: «Το λίγο αλλά συνεχές στρες σταδιακά συσσωρεύεται, με αποτέλεσμα στο τέλος να ξεχειλίζει και να γίνεται τόσο κακό όσο μια πλημμύρα».
Πρόγραμμα δράσης
Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση έντασης, το περισσότερο αίμα πηγαίνει στην καρδιά, στους πνεύμονες και στο μυαλό, με αποτέλεσμα να αιματώνεται λιγότερο η επιδερμίδα του προσώπου και να μεταφέρονται λιγότερα θρεπτικά συστατικά στα δερματικά κύτταρα. Η χροιά του δέρματος δείχνει θαμπή γιατί η αναπαραγωγή των κυττάρων του επιβραδύνεται. Ένα επιπλέον πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί είναι η ξηρότητα καθώς το πολιτιστικό στρες εμποδίζει τα κύτταρα να συγκρατούν υγρασία με συνέπεια να επιταχύνεται η διαδερμική απώλεια νερού.
Συγχρόνως, το δέρμα παράγει επίσης περισσότερο σμήγμα όταν είμαστε στρεσαρισμένοι. Η λύση για τη λιπαρότητα είναι να πλενόμαστε με ένα καθαριστικό που να περιέχει σαλικυλικό οξύ. Το πολιτιστικό στρες επηρεάζει ακόμα και τα μάτια, αφού η κατάσταση της μόνιμης εγρήγορσης ταλαιπωρεί την ευαίσθητη επιδερμίδα που τα περιβάλλει. Για να σβήσουν τα σημάδια της κούρασης είναι απαραίτητες οι εξειδικευμένες κρέμες.
Το καλύτερο καλλυντικό για όλο τον οργανισμό; Ο δρ Χάουαρντ Μιούραντ πιστεύει ότι είναι ένα μασάζ. «Η θεραπευτική δύναμη ενός αγγίγματος μειώνει το στρες, ενώ παράλληλα οι μαλάξεις βελτιώνουν την κυκλοφορία και κάνουν το δέρμα να δείχνει σε καλύτερη κατάσταση».

woman.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024