Η ομιλία του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, βρισκόταν σε εξέλιξη όταν άρχισαν να ακούγονται έντονες φωνές με την ΚΟ της ΝΔ να χτυπούν μάλιστα προς ένδειξη διαμαρτυρίας τα χέρια τους στα έδρανα. Οργισμένη ξεχώριζε και η φωνή του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αιτία για τις πρωτοφανείς αντιδράσεις η άνοδος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που μόλις προηγουμένως είχε μιλήσει ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση του προέδρου της Βουλής, κάτι, που όπως τόνισε και ο κ. Σαμαράς, αντίκεινται στον κανονισμό της Βουλής.

Παρά τις εκκλήσεις της προέδρου, η ένταση όχι μόνο δεν σταματούσε αλλά οξυνόταν με τον Αντώνη Σαμαρά να παίρνει τη σκυτάλη και να επιτίθεται τελικά στην κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Υπάρχει το άρθρο 66 στον κανονισμό της Βουλής, παρότι πρόεδρος δεν το γνωρίζετε» είπε αρχικά απευθυνόμενος στην κυρία Κωνσταντοπούλου που τον παρακινούσε να συνεχίσει την ομιλία του.

«Ανεβήκατε στο προεδρείο, ενώ μιλούσα για θεσμική παρωδία» είπε στη συνέχεια.

«Δεν είστε δικτάτορας είστε πρόεδρος της Βουλής» της είπε ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε «και εσείς κ. Τσίπρα μαζέψτε την».

Με τους βουλευτές της ΝΔ να έχουν σηκωθεί και να χειροκροτάνε, ο κ. Σαμαράς αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας μαζί με την ΚΟ της ΝΔ.

Το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε δεκάλεπτη διακοπή της διαδικασίας, συνέστησε νηφαλιότητα σε ολους και απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της ΝΔ να επιστρέψουν στην αίθουσα.

«Εκτιμώ ότι η ιστορική ευθύνη σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές απαιτεί από όλους νηφαλιότητα και ευθύνη για να διεξαχθεί η διαδικασία στο πλαίσιο που αρμόζει σε όλους όσους υπηρετούμε τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Ζητώ να διακόψουμε για 10 λεπτά και παρακαλώ τον κ. Σαμαρά και τους βουλευτές της ΝΔ να επιστρέψουν στην αίθουσα» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν επιστρέφω με τη Ζωή στο προεδρείο»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς εξερχόμενος από την αίθουσα είπε «η εκτροπή έχει ξεκινήσει», ενώ έθεσε ως όρο για την επιστροφή του στην αίθουσα να μην προεδρεύσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την ίδια ώρα, βάσει πληροφοριών, η κυρία Κωνσταντοπούλου βρισκόταν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.

Προφανώς και προκειμένου η κρίσιμη διαδικασία να προχωρήσει το αίτημα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έγινε δεκτό.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου παίρνοντας το λόγο μετά τη 10λεπτη διακοπή, εξήγησε τι ακριβώς προβλέπει ο κανονισμός για αυτό το θέμα, ενώ τόνισε ότι ανέβηκε στην έδρα του προεδρείου ακριβώς για να τιμήσει τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να μην δημιουργήσει προσκόμματα στη διαδικασία δίνοντας αφορμή σε όσους δεν θέλουν να προχωρήσει -όπως είπε χαρακτηριστικά- ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας θα προεδρεύσει ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας