Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Κοτζιάς: Η Ελλάδα μοιράζεται κοινά οράματα με το Μαυροβούνιο

Με την υπογραφή δύο διμερών συμφωνιών- εκπαιδευτικής, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας- και μία διεξοδική συζήτηση για τις προοπτικές διεύρυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Μαυροβουνίου, ολοκλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την πρώτη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια.

Με την υπογραφή δύο διμερών συμφωνιών- εκπαιδευτικής, επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας- και μία διεξοδική συζήτηση για τις προοπτικές διεύρυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Μαυροβουνίου, ολοκλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την πρώτη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η νατοϊκή και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Μαυροβουνίου, η περιφερειακή συνεργασία στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ήταν στο επίκεντρο της εγκάρδιας συνάντησης του κ. Κοτζιά με τον ομόλογό του Ίγκορ Λούκτσιτς στην Ποντγκόριτσα.

Ως μία μεγάλη ευκαιρία για το Μαυροβούνιο, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Λούκτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν οι δύο υπουργοί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησή τους και την υπογραφή των δύο συμφωνιών. Συμφωνίες οι οποίες θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς στο πλαίσιο της επίσκεψής του κ. Λούκτσιτς στην Αθήνα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο Μαυροβούνιος υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι τόσο με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, όσο και με αυτήν του 2014, αλλά και κατά την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, η Ελλάδα βοήθησε εμπράκτως τη χώρα του και απέδειξε ότι μπορεί βοηθήσει όλη την περιοχή.

«Οι σχέσεις μας με το Μαυροβούνιο αποδεικνύει ότι η διπλωματία δεν είναι μόνο για να επιλύει προβλήματα, αλλά και για να αναπτύσσει μελλοντικές σχέσεις» είπε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κανένα διμερές πρόβλημα, αλλά μοιράζονται κοινά οράματα για την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Επιθυμία της Ελλάδας, στη βάση των κοινών στοιχείων ιστορίας και πολιτισμού που μας συνδέουν, είναι η επέκταση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, έρευνας και επενδύσεων, εμπορίου, αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας τη σημασία της δημιουργίας δικτύων στα Βαλκάνια.

Τέλος, ο κ. Λούκτσιτς απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την ανησυχία του για το φαινόμενο του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας των αρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας με ανταλλαγή πληροφοριών για πρόληψη του φαινομένου και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η σωστή εκπαίδευση και πληροφόρηση των πολιτών ώστε να δημιουργηθεί μία κουλτούρα που θα θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

Σχετικά με την επανεμφάνιση των εθνικισμών, ο Μαυροβούνιος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των βαλκανικών χωρών θα βελτιώσει την κατάσταση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024