Κλείνουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής στην ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διευρύνει την έρευνά της και αναζητά περισσότερες πληροφορίες για συμφωνίες πολυεθνικών σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες για να κλείσουν τα παραθυράκια που επιτρέπουν σε πολυεθνικές να πληρώνουν λιγότερους φόρους, απαιτώντας ενημέρωση για συγκεκριμένες συμφωνίες που έχουν συνάψει εταιρείες με 15 χώρες, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Οι εποπτικές Αρχές της ΕΕ έστειλαν επίσης τελεσίγραφο στην Πολωνία και στην Εσθονία επειδή δεν έστειλαν στοιχεία για τέτοιες συμφωνίες, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά τους είχαν ζητηθεί. Η ΕΕ κάλεσε τις δύο αυτές
χώρες να συμμορφωθούν μέσα σε έναν μήνα απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθούν εναντίον τους νομικές διαδικασίες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Eπίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ θέλει να ρίξει φως στις φορολογικές συμφωνίες που έχουν κλείσει πολυεθνικές με τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη η Κομισιόν έχει βάλει στο στόχαστρο τις φορολογικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Apple στην Ιρλανδία, η Starbucks στην Ολλανδία και η Amazon και θυγατρική της Fiat στο Λουξεμβούργο.
Η Βεστάγκερ είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι οι εποπτικές Αρχές της ΕΕ δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο τις έρευνες που γίνονται για την Apple, την Amazon, την Starbucks και τη Fiat.
Πάντως υψηλόβαθμα στελέχη 13 πολυεθνικών έχουν αγνοήσει προσκλήσεις να παρευρεθούν σε ακροάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εξετάζει τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών χαμηλής φορολογίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ μας πιέζουν για «ελεύθερη οικονομική ζώνη» – «Θα χρειαστούν εκλογές ή δημοψήφισμα»
- ΠΑΟΚ: Η 11άδα για το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Λουντογκόρετς
- «Είναι βαθιά λάθος»: Το Nemo επιστρέφει το τρόπαιο της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ
- Ο Ολυμπιακος φτιάχνει με νίκη ωραίο μονοπάτι
- Ασπρόπυργος: Έφοδος της αστυνομίας σε οικισμό – Επτά συλλήψεις για ρευματοκλοπές και όπλα
- Η ΚΕΔΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

