Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυτοψία του Νίκου Ξυδάκη στα έργα συντήρησης στο Τατόι

Αυτοψία του Νίκου Ξυδάκη στα έργα συντήρησης στο Τατόι

Αυτοψία στα έργα συντήρησης που πραγματοποιούνται στο Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, εν όψει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία προβλέπει τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Τατοΐου καθώς και τον καθορισμό χρήσεων στην περιοχή.

Αυτοψία στα έργα συντήρησης που πραγματοποιούνται στο Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, εν όψει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία προβλέπει τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Τατοΐου καθώς και τον καθορισμό χρήσεων στην περιοχή.
{{{ map }}}
«Είναι ενθαρρυντικό ότι σε αυτόν τον επί πολλά έτη εγκαταλελειμμένο ιστορικό χώρο, εξελίσσεται σήμερα πολυσήμαντη σωστική και αναστηλωτική εργασία, καθώς και ένα μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης» είπε ο κ. Ξυδάκης, που περιηγήθηκε στο συγκρότημα κατοικιών και εργαστηρίων, συνοδευόμενος από την διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ευγενία Γατοπούλου και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατ.Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων Ορέστη Βαβατσιούλα.

Στο συγκρότημα αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες τού υπουργείου Πολιτισμού έχουν πραγματοποιήσει σωστικές επεμβάσεις κτιρίων, αναστηλώσεις (αρμολογήματα, λιθοστρώσεις, ενέματα, ανακατασκευές κεραμοσκεπών, περιδέσεις κα), έχουν εγκαταστήσει υπέργειο σύστημα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, έχουν περισυλλέξει, καταγράψει, αποθηκεύσει και συντηρήσει σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους πλήθος κινητών ευρημάτων.

Το πρώην βασιλικό κτήμα απλώνεται σε μια έκταση περίπου 47 χιλιάδων στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 10 χιλιάδες στρέμματα έχουν κηρυχθεί ιστορικός τόπος.

Μια πρώτη φάση δαπάνης για έργα ύψους περίπου 1,9 εκ. ευρώ είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ που τελειώνει.

«Σε αυτόν τον μνημειακό πυρήνα υπάρχει κτιριακό απόθεμα το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει μια πρώτη σημαντική εστία για την αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Τατοΐου, καθώς θα εξελίσσεται ταυτόχρονα η αξιοποίηση των καλλιεργειών και των παραγωγικών δράσεων» είπε ο κ. Ξυδάκης μετά το πέρας της επίσκεψής του.

«Τα περισσότερα κτίρια αποτελούν μουσεία του εαυτού τους και θα ενισχυθούν πολύ με τη προσθήκη των κινητών μνημείων που τώρα συντηρούνται. Το Μητροπολιτικό Πάρκο μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα συνέργειας πολλών υπουργείων με αποτέλεσμα ένα χώρο πολιτισμού, παιδείας, αναψυχής και πρωτογενούς παραγωγής».

Το Τατόι αποτελεί το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της περιοχής του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

Η πρακτική της επανάχρησης για τα κτίρια του χαρακτηρισμένου από το υπουργείου Πολιτισμού πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου κρίνεται επιτακτική καθώς θα συμβάλει στη διατήρηση των ιστορικών κατασκευών του Κτήματος, ενώ παράλληλα αποτελεί μια ορθή περιβαλλοντικά επιλογή, που δύναται να προσφέρει μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη και καταφύγιο αναψυχής για τους πολίτες της Αττικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024