Στον «αέρα» 1.800 δικηγόροι με οφειλές στο ΕΤΑΑ
Τον κίνδυνο να μείνουν ανασφάλιστοι μετά τις 30 Ιουνίου αντιμετωπίζουν εκατοντάδες δικηγόροι που υπάχθηκαν στο Ν. 4321/2015 για την ρύθμιση ληξιπροθέσμων ασφαλιστικών οφειλών σε 100 δόσεις, καθώς το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) δεν έχει προσωπικό για να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις τους.
Από τις 20 Απριλίου έως και σήμερα ο Τομέας Ασφάλισης Νομικών του ΕΤΑΑ έχει δεχθεί περισσότερες από 1.800 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών. Προς ρύθμιση υπάγονται χρέη έως 15.000 ευρώ με την ελάχιστη δόση να είναι τα 50 ευρώ.
Ωστόσο, η καθολική ανυπαρξία συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης χρέωσης και απόδοσης εισφορών στο ΕΤΑΑ- ΤΥΔΑ και η έλλειψη προσωπικού, δεν επιτρέπουν την έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτήσεων αυτών.
Το τετραμελές τμήμα του ΕΤΑΑ- ΤΥΔΑ διευθετεί ημερησίως 6 με 10 αιτήσεις, ήτοι για να διεκπεραιωθούν οι 1.800 σήμερα αιτήσεις ρύθμισης οφειλών θα απαιτηθούν 180 εργάσιμες ημέρες! Πρέπει να τονισθεί πως η κάθε περίπτωση οφειλέτη εξετάζεται εξατομικευμένα και με ένα σύνθετο τρόπο υπολογισμού , πράγμα που δεν επιτρέπει η εργασία αυτή να γίνεται τυποποιημένα.
Αποτέλεσμα των παραπάνω προβλημάτων είναι ότι εκατοντάδες οφειλέτες που επιζητούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους δεν μπορούν να το κάνουν, καθώς η καταβολή οποιασδήποτε δόσης προϋποθέτει τον υπολογισμό και τη γνωστοποίηση της οφειλής.
Η Διοίκηση του ΤΥΔΑ θα παρέχει σε αυτούς τους ασφαλισμένους κάλυψη έως τις 30 Ιουνίου, οπότε εκπνέει η προθεσμία για υπαγωγή στο Ν. 4321/2015, αλλά και η προθεσμία για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2014. Αλλά μετά τις 30 Ιουνίου θα είναι στον «αέρα».
Για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα έχει προταθεί στη Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων είτε να δηλωθούν μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ ως ρυθμισμένοι οι εν λόγω ασφαλισμένοι, είτε να παρασχεθεί προσωπικό 7 ατόμων για να εκκαθαρισθούν με μαζικό τρόπο οι σχετικές αιτήσεις.
Οι σχετικές προτάσεις κατατέθηκαν στις αρχές Μαΐου στον πρόεδρο του ΕΤΑΑ Στέλιο Πλιάκη, ωστόσο ακόμη το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες για το ζήτημα θα παρέμβει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η Β. Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για τη δύναμη και το βάθος της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας
- Ωμή παρέμβαση Τραμπ υπέρ των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη – Προειδοποιεί για «μεγάλη αντικατάσταση»
- ΠΑΟΚ: Εκτός δράσης για ένα μήνα ο Μιχαηλίδης
- ΛΔ Κονγκό: Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί παρά την ειρηνευτική συμφωνία – «Εκρήγνυνται πάνω από τα σπίτια»
- Η Κιμ Καρντάσιαν αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο άλλαξε το όνομά της πριν από 18 χρόνια
- Πολιτική Προστασία: Σύσκεψη αύριο στα Μέγαρα για την καταγραφή ζημιών από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική