Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στιγμές που δεν διαγράφονται από το Φεστιβάλ των Καννών

Στιγμές που δεν διαγράφονται από το Φεστιβάλ των Καννών

Το «βιβλίο» του Φεστιβάλ των Καννών διαθέτει πολλές πικάντικες, περίεργες και αστείες ιστορίες. Πρόσωπα που δίχασαν, δηλώσεις που ξάφνιασαν , ταινίες που εξόργισαν, κινήσεις που στιγμάτισαν τον κινηματογραφικό κόσμο, δεν λείπουν από το «βιογραφικό» του θεσμού. Στο 68ο, πάντως, Φεστιβάλ Καννών εκείνο που τραβά τα βλέμματα είναι η «πόρτα» που έχει πέσει σε γνωστές παρουσίες […]

Το «βιβλίο» του Φεστιβάλ των Καννών διαθέτει πολλές πικάντικες, περίεργες και αστείες ιστορίες. Πρόσωπα που δίχασαν, δηλώσεις που ξάφνιασαν , ταινίες που εξόργισαν, κινήσεις που στιγμάτισαν τον κινηματογραφικό κόσμο, δεν λείπουν από το «βιογραφικό» του θεσμού.

Στο 68ο, πάντως, Φεστιβάλ Καννών εκείνο που τραβά τα βλέμματα είναι η «πόρτα» που έχει πέσει σε γνωστές παρουσίες του κινηματογραφικού χώρου λόγω…ίσιων παπουτσιών.

Κύμα αντιδράσεων και καυστικών σχολίων έσκασε στο Φεστιβάλ όταν 50χρονες γυναίκες δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την ταινία «Κάρολ» επειδή δεν φορούσαν ψηλοτάκουνα.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, το ατίθασο πνεύμα Λαρς Φον Τρίερ είχε αποβληθεί το 2011 από το Φεστιβάλ Καννών επειδή είχε ναζιστικές απόψεις μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την ταινία του «Melancholia».

«Καταλαβαίνω τον Χίτλερ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Μπορεί αργότερα να επέμενε ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν για πλάκα, δεν ήταν η πρώτη φορά όμως που ο Τρίερ μίλησε με αιρετική διάθεση στις Κάννες.

Το 1999 είχε χαρακτηρίσει τον σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι νάνο, και είχε πει ότι η Μπιορκ δεν θα ξαναέπαιζε στο σινεμά μετά την ταινία «Χορεύοντας το σκοτάδι» (2000).

Άλλος ένας σκηνοθέτης που συζητήθηκε ο Γκασπάρ Νοέ, του οποίου το δράμα «Μη Αναστρέψιμος» έφερε το διχασμό. Πάνω από 200 άνθρωποι αποχώρησαν από την αίθουσα στην προβολή της ταινίας του. Οι σκηνές βιασμού και δολοφονίας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Και περίεργοι δημοσιογράφοι έχουν «παρελάσει» από το Φεστιβάλ. Η ουκρανή Vitalii Sediuk παρενοχλούσε γνωστά ονόματα το 2014. Μπουσουλούσε κάτω από το φόρεμα της Αμέρικα Φερέρα, ενώ σαφώς προωθούσε την ταινία «Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας 2».

Δεκαετίες πίσω, το 1968, στις Κάννες έφτασε κύμα διαμαρτυρίας από μαθητές, και η γενική απεργία των εργαζομένων στη Γαλλία δεν άφησε ανενόχλητο το Φεστιβάλ. Μέλος της κριτικής επιτροπής και σκηνοθέτης, ο Louis Malle με μια του κίνηση έριξε την αυλαία του φεστιβάλ.

Μπορεί να κατάφερε να σταματήσει το Φεστιβάλ, η κίνησή του όμως του έδωσε τον τίτλο της «persona non grata» στις Κάννες. «Αρνούνταν να μου σερβίρουν σε καφετέριες εκεί», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το πιο πολυσυζητημένο τηλεοπτικό πρόσωπο του Καζακστάν, Σάσα Μπάρον Κοέν, ανέδειξε με αστείο τρόπο το σώμα του το 2006. Με ένα περίεργο πράσινο ολόσωμο, μουστάκι και γυαλιά ηλίου ως αξεσουάρ, τόσο εκείνος όσο και η ταινία του «Μποράτ» έγιναν πρώτο θέμα συζήτησης στις Κάννες.

Ένα χρόνο μετά την έξαλλη εμφάνιση της Μπριζίτ Μπαρντό στις Κάννες, η ελληνογαλλίδα Simone Silva προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.

Φωτογραφίστηκε χωρίς σουτιέν, κρατώντας με τα χέρια το στήθος της. Το 2003 ο κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Ίμπερτ είχε χαρακτηρίσει την ταινία του Vincent Gallo, «Η απώλεια του έρωτα», που άνοιξε το Φεστιβάλ, «ως τη χειρότερη στην ιστορία των Καννών».

Δεν αρκέστηκε, όμως, μόνο στο σχόλιο αυτό, αλλά τα πυρά συνεχίστηκαν. «Είχα υποβληθεί κάποτε σε κολονοσκόπηση, και με άφησαν να την παρακολουθήσω σε βίντεο. Ήταν πιο διασκεδαστικό από την »Απώλεια του έρωτα»», σημείωσε. Και πολιτικά πρόσωπα στιγμάτισαν με τον τρόπο τους την ιστορία του Φεστιβάλ.

Ο Χίτλερ έκλεισε το Φεστιβάλ το Σεπτέμβριο του 1939 , την ημέρα της εισβολής στην Πολωνία και ξεκίνησε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη δεκαετία του ’60 η ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ, «Βιριδιάνα», άφησε το στίγμα της με τις προκλητικές σκηνές της γύρω από το ερωτικό ξύπνημα μιας μοναχής.

Δεν άργησε να έρθει η σύγκρουση με την Καθολική Εκκλησία, ενώ ο πρώην ισπανός δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποσύρει την ταινία από το Φεστιβάλ Καννών. Απέσπασε Χρυσό Φοίνικα, η κυκλοφορία της όμως απαγορεύτηκε στην Ισπανία.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024