Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, πίνακας από τη συλλογή Γκούρλιτ

Στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, πίνακας από τη συλλογή Γκούρλιτ

Στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, τους απόγονους του εβραίου εμπόρου έργων τέχνης Πολ Ρόζενμπεργκ, θα επιστραφεί ο πίνακας του Ανρί Ματίς «Καθισμένη Γυναίκα» (1921) που εκλάπη από τους Ναζί και εντοπίστηκε στο σπίτι του Κορνέλιους Γκούρλιτ. Μία από τους απογόνους που διεκδίκησαν δικαστικά την επιστροφή του πίνακα είναι η γνωστή γαλλίδα δημοσιογράφος και πρώην σύζυγος του Ντομινίκ Στρος-Καν, Αν Σινκλέρ.

Στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, τους απόγονους του εβραίου εμπόρου έργων τέχνης Πολ Ρόζενμπεργκ, θα επιστραφεί ο πίνακας του Ανρί Ματίς «Καθισμένη Γυναίκα» (1921) που είχε κλαπεί από τους Ναζί. Η επιστροφή του έργου θα γίνει έπειτα από σχετική απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο της Γερμανίας.

Ο πίνακας εκπλάπη από το σπίτι του Ρόζενμπεργκ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βρέθηκε το 2012 στο σπίτι του συλλέκτη Κορνέλιους Γκούρλιτ, ανάμεσα σε άλλα 1.500 πολύτιμα έργα τέχνης, τα οποία κατασχέθηκαν από τις βαυαρικές αρχές.

Συνολικά, η συλλογή του Ρόζενμπεργκ περιελάμβανε 400 πίνακες, ανάμεσα στους οποίους και έργα των Πικάσο, Μπρακ και Μονέ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οικογένειας, Κρίστοφερ Μαρινέλο, η προσπάθεια που ξεκίνησε ο Ρόζενμπεργκ για την επανάκτηση των κλεμμένων έργων τέχνης συνεχίστηκε από τον γιο του, τη νύφη του και τις εγγονές του.

Μία από αυτές είναι η γαλλίδα δημοσιογράφος και πρώην σύζυγος του τέως γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, Αν Σινκλέρ.

Ο συλλέκτης Κορνέλιους Γκούρλιτ πέθανε τον Μάιο του 2014, σε ηλικία 81 ετών. Προηγουμένως, είχε κληροδοτήσει τη συλλογή του στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βέρνης. Ο πατέρας του Γκούρλιτ, Χίλντεμπραντ, ήταν ένας από τους αγαπημένους εμπόρους τέχνης του Αδόλφου Χίτλερ και η ενασχόληση του ήταν η αποκαλούμενη από τους Ναζί «εκφυλισμένη» τέχνη, όπως ο εξπρεσιονισμός και ο ιμπρεσιονισμός.

Ο Μαρινέλο δήλωσε ότι ο πίνακας του Ματίς βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση ενώ δεν αποκάλυψε τι θα κάνουν οι κληρονόμοι του Ρόζενμπεργκ, όταν τον πάρουν στα χέρια τους.

Το γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι εκτός από τον πίνακα του Ματίς, θα επιστραφεί στους κληρονόμους του έμπορου έργων τέχνης Ντέιβιντ Φρίντμαν, το έργο του Μαξ Λίμπερμαν «Δυο ιππείς στην παραλία». Οι πίνακες των Ματίς και Λίμπερμαν είναι τα πρώτα έργα από την συλλογή του Γκούρλιτ που επιστρέφονται στους νόμιμους δικαιούχους τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024