ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος για τα αυθαίρετα
Με επιτυχία πέρασε το κρας τεστ συνταγματικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νέος νόμος (4178/2013) για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ομόφωνα έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτές και νόμιμες οι διατάξεις του νόμου.
Με επιτυχία πέρασε το κρας τεστ συνταγματικότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νέος νόμος (4178/2013) για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ομόφωνα έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτές και νόμιμες οι διατάξεις του νόμου.
Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), έκρινε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην απόφασή τους ότι από την δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.
Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ ύστερα από προσφυγή τριών κατοίκων του Αμαρουσίου που ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Ακόμη, υποστήριζαν ότι ο εν λόγω νόμος είναι αντισυνταγματικός κατά το σκέλος που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δυσκολίες στον ύπνο; Ο φυσικός «σύμμαχος» που ενισχύει τη χαλάρωση του οργανισμού για να ζούμε κάθε μέρα στο maximum
- Αντετοκούνμπο: Ούτε κουβέντα για το μέλλον του και αιχμές για Ρίβερς… μέσω Σπανούλη
- Η γη της ελιάς: Ανατροπές και ένταση
- Μαρινάκης: Καλώς και κακώς εννοούμενα ρουσφέτια – Τι είπε για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των ελεγχόμενων βουλευτών
- ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ, η ΝΔ ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτική περίθαλψη
- Εξαφανίστηκε 28χρονος στην Καισαριανή