Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Κάννες στρώνουν κόκκινο χαλί για τον «Αστακό»

Οι Κάννες στρώνουν κόκκινο χαλί για τον «Αστακό»

Με ελληνική συμμετοχή, έντονη ευρωπαϊκή παρουσία και λιγότερο... glamour, το 68o Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών επιχειρεί μια επιστροφή στα βασικά. Στο σινεμά, δηλαδή. Ο Γιώργος Λάνθιμος με το αγγλόφωνο The Lobster είναι ο πρώτος έλληνας σκηνοθέτης εδώ και 17 χρόνια που διεκδικεί Χρυσό Φοίνικα και οι πρώτες προβλέψεις τον θέλουν φαβορί (έστω και οριακά).

Με ελληνική συμμετοχή, έντονη ευρωπαϊκή παρουσία και λιγότερο… glamour, το 68o Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών επιχειρεί μια επιστροφή στα βασικά. Στο σινεμά, δηλαδή.

Και φέτος η οικονομική κρίση ρίχνει τη σκιά της στην Κρουαζέτ, καθώς Κάννες δεν είναι μόνο οι διάσημοι σταρ, ο Χρυσός Φοίνικας ή οι ταινίες, αλλά και οι πωλήσεις και οι συμφωνίες που κλείνονται στο περιθώριο του Φεστιβάλ. Και αυτές φαίνεται πως δεν θα τις αφήσει ανεπηρέαστες η κρίση, όπως σημειώνουν αναλυτές στην έκδοση της κινηματογραφικής βιομηχανίας Variety.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ένας Έλληνας δημιουργός, ο Γιώργος Λάνθιμος, φαίνεται πως έχει αρκετές πιθανότητες για κάποιο βραβείο με την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία (και πρωταγωνιστές τους Ρέιτσελ Βάις και Κόλιν Φάρελ). Δέκα επτά χρόνια μετά την νίκη του Θόδωρου Αγγελόπουλου με την ταινία Μία Αιωνιότητα και Μία Ημέρα, το The Lobster (O Αστακός στα ελληνικά) διεκδικεί Χρυσό Φοίνικα και δεν αποκλείεται και να τον πάρει –γιατί όχι;

Με μία επιτροπή φιλικά προσκείμενη στο διαφορετικό (η οποία περιλαμβάνει αδελφούς Κοέν, Ξαβιέ Ντολάν και Τζέικ Γκίλενχαλ), οι Κάννες δεν αποκλείεται να θελήσουν να δώσουν κάποιο βραβείο σε μια διαφορετική κινηματογραφική φωνή. Μάλιστα, τα πρακτορεία στοιχημάτων δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στον Λάνθιμο με αποδόσεις 9/2 έναντι του Umimachi Diary και του Louder than Bombs που έχουν 11/2, ενώ και το Paris Match τον θεωρεί φαβορί.

Στην κριτική επιτροπή του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες βρίσκουμε τον Πάνο Κούτρα που πέρυσι πήγε στην Κρουαζέτ με την ταινία του, Xenia. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί προβολή του Ζ του Κώστα Γαβρά, παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη ως τιμώμενου προσώπου.

Κατά τα άλλα, πλήθος ευρωπαίων σκηνοθετών περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Από τον Ζακ Οντιάρ, στον Πάολο Σορεντίνο και από εκεί στον επίσης Ιταλό Ματέο Γκαρόνε, η κινηματογραφική Ευρώπη έχει έντονη παρουσία, αν και πολλές από τις ταινίες ευρωπαίων δημιουργών αποτελούν αγγλόφωνες απόπειρες (Λάνθιμος, Σορεντίνο, Γκαρόνε).

Εξίσου «δυνατό» είναι και το τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», όπου θα προβληθεί και η νέα ταινία του Απιτσατπόνγκ Βερασεθακούλ, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια είχε αποσπάσει Χρυσό Φοίνικα για τον «Θείο Μπούνμι». Οι Κάννες αποτελούν Φεστιβάλ δημιουργών και σπουδαίων ονομάτων και κάθε χρόνο αυτό φαίνεται στη σύνθεση του προγράμματος.

Φέτος οι Κάννες επέβαλαν και μια περίεργη… απαγόρευση. Ξεκίνησαν εκστρατεία κατά των selfie, μιλώντας για μία γελοία και γκροτέσκα πρακτική. Έτσι, οι διάσημοι σταρ θα αποθαρρύνονται να τραβήξουν με το κινητό τους μία φωτογραφία του εαυτού τους στο κόκκινο πανί, την οποία ίσως να ήθελαν να μοιραστούν με τους θαυμαστές τους.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί το νέο Mad Max με τον Τομ Χάρντι και τη Σαρλίζ Θερόν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η νέα ταινία του Γούντι Αλεν An Irrational Man, το animation της Pixar Inside Out, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Νάταλι Πόρτμαν, καθώς και το ντοκιμαντέρ του Ασίφ Καπάντια για την Έιμι Γουαϊνχάουζ. Ακόμα ένα animation θα προβληθεί στις Κάννες. Ο λόγος για τον Μικρό Πρίγκιπα, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Αντουάν Εξιπερί.

Ταινία έναρξης θα είναι το Με Ψηλά το Κεφάλι της Εμανουέλ Μπερκό, επιλογή που σηματοδοτεί δύο αλλαγές για το Φεστιβάλ: η πρώτη έχει σχέση με το γεγονός ότι η ταινία δεν είναι μία λαμπερή χολιγουντιανή πρεμιέρα (η ιστορία επικεντρώνεται στη νεανική εγκληματικότητα), ενώ η δεύτερη έχει σχέση με το γεγονός ότι ανήκει σε γυναίκα δημιουργό (για πρώτη φορά από το 1987). Τα τελευταία χρόνια οι Κάννες, έχοντας δεχθεί επικρίσεις για το ότι δεν στηρίζουν το έργο των γυναικών σκηνοθετών, προσπαθούν να αλλάξουν τις εντυπώσεις.

Πέντε ταινίες που περιμένουμε να δούμε στις Κάννες

The Lobster

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ προειδοποίησε: δεν καταλαβαίνεις και πολλά από τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια και τίποτα. Σε ένα δυστοπικό μέλλον, οι άνθρωποι καλούνται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρουν το ταίρι τους. Όσοι δεν τα καταφέρνουν εκδιώκονται και μετατρέπονται σε άγρια ζώα. Μέχρι τη στιγμή που ένας άνδρας θα αποφασίσει να το σκάσει για να ακολουθήσει τους δικούς του κανόνες.

Youth

Η νεότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας ταινίας του Πάολο Σορεντίνο, της οποίας οι πανέμορφες εικόνες μάς έχουν ήδη κλέψει την καρδιά. Ο Μάικλ Κέιν ερμηνεύει έναν συνθέτη που έχει σταματήσει να συνθέτει μουσική, ενώ ο Χάρβεϊ Καϊτέλ έναν φίλο του, σκηνοθέτη. Έχουν αποσυρθεί σε ένα ξενοδοχείο για ηλικιωμένους όπου καλούνται να συμβιβαστούν με την ηλικία και τις εμπειρίες τους.

Carol

Μπορεί το Carol να φέρει ξανά την Κέιτ Μπλάνσετ στα Όσκαρ; Στην ταινία του Τοντ Χάινς ερμηνεύει μία πλούσια γυναίκα, η οποία σαγηνεύει την υπάλληλο ενός γραφείου. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Variety, η Κέιτ Μπλάνσετ δήλωσε ότι είχε πολλές ερωτικές σχέσεις με γυναίκες.

Louder than Bombs

Μία από τις πολυαναμενόμενες ταινίες των Καννών. Με πρωταγωνιστές τους Τζέσε Άιζενμπεργκ, Ιζαμπέλ Ιπέρ και Γκάμπριελ Μπερν και σκηνοθετημένη από τον Γιοακίμ Τρίερ (Όσλο, 31η Αυγούστου) η ταινία περιγράφεται σαν ενός είδους Ρασομόν και ασχολείται με ένα μυστικό που μαθαίνουν ο σύζυγος και οι δυο γιοι μιας φωτογράφου σε εμπόλεμες ζώνες, την ώρα που ετοιμάζεται μία ρετροσπεκτίβα στο έργο της.

Macbeth

Το γνωστό θεατρικό έργο του Σαίξπηρ μεταφέρεται στην οθόνη από τον Τζάστιν Κούρτσελ με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Φασμπέντερ και Μαριόν Κοτιγιάρ. Οι εικόνες δείχνουν εντυπωσιακές, ενώ οι ερμηνείες του πρωταγωνιστικού διδύμου σίγουρα θα συζητηθούν.

* Το Φεστιβάλ ξεκινάει στις 13 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μαΐου.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024