Θέμα της Ελλάδας το δημοψήφισμα, λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Αλλαγή στάσης σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα προκύπτει από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν και μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Κοινό σημείο των δηλώσεων είναι ότι η απόφαση για το θέμα αυτό εναπόκειται στην Ελλάδα.
Αλλαγή στάσης σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα προκύπτει από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν και μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Κοινό σημείο των δηλώσεων είναι ότι η απόφαση για το θέμα αυτό εναπόκειται στην Ελλάδα.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα:
«Εναπόκειται στην Ελλάδα και αν η ελληνική κυβέρνηση είναι της γνώμης ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, ας το κάνει. Ίσως να ήταν και ένα σωστό μέτρο να αφεθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή αν θα επιλέξει το άλλο. Αυτό όμως το συζητήσαμε εντατικά και το 2011 με την τότε ελληνική κυβέρνηση. Η απόφαση εναπόκειται στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ενώ υπογράμμισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για δημοψήφισμα ανήκει στους Έλληνες πολιτικούς. «Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν με ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά.
«Το θέμα του δημοψηφίσματος είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης» επανέλαβε ο κ. Ντάισελμπλουμ και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου,Μάρτιν Σουλτςο οποίος ανέφερε πως είναι κάτι «που πρέπει να συζητήσουν οι Έλληνες μεταξύ τους». «Εάν ένας Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να έχει ευρεία υποστήριξη από το λαό του για τα εκτεταμένα μέτρα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους του, τότε το δημοψήφισμα είναι μια δυνατότητα» είπε.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς σχετικά μετά το Eurogroup, δήλωσε ότι ένα δημοψήφισμα αποτελεί πάντα μία δυνατότητα, προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά είναι θέμα του πρωθυπουργού να το αποφασίσει και του Προέδρου της Δημοκρατίας να το εγκρίνει. Δεν αφορά τον υπουργό Οικονομικών.
Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» επικρατεί διχογνωμία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές».
Σταθερός στη θέση του υπέρ ενός δημοψηφίσματος είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος μάλιστα προτείνει να διεξαχθεί πριν τη συμφωνία με τους δανειστές.
Αντίθετα ο ευρωβουλετής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης δεν θεωρεί ότι ένα δημοψήφισμα είναι απαραίτητο, ενώ εκτιμά ότι μια μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από τη ρήξη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπόνους δόμησης: Σε κάθετη πτώση η οικοδομή το 2025 μετά την απόφαση του ΣτΕ
- Κατερίνα Στανίση: «Θα τα γράψω όλα στο βιβλίο μου και κάποιοι πρώην σύντροφοι μου θα ντροπιαστούν»
- Κουτσούμπας: Είμαι 100% σίγουρος ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε και έδωσε συγκατάθεση για τις υποκλοπές, είναι στις βασικές αρχές του τέτοιες πρακτικές
- Οδηγός επιβίωσης από τα Μικροπλαστικά
- O Ολυμπιακός κοντράρεται με τη Φενέρ στο ΣΕΦ – Με αρκετές απουσίες οι Ερυθρόλευκοι
- Νιγηρία: 23 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες σε τριπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι
