Από το Brussels Group ο νέος αγώνας δρόμου για συμφωνία με τους θεσμούς
Με τη συνεδρίαση του Brussels Group το Σάββατο στο Παρίσι ξεκίνησε η νέα προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων, ώστε να ξεπαγώσει η ροή χρηματοδότησης της χώρας. Οι συνομιλίες των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική αντιπροσωπεία, που θα επαναληφθούν την Κυριακή, διεξάγονται εν όψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου σχεδόν κατά κοινή αποδοχή στόχος δεν είναι η συμφωνία, αλλά η διαπίστωση σημαντικής προόδου στις διαβουλεύσεις.
Με τη συνεδρίαση του Brussels Group το Σάββατο στο Παρίσι ξεκίνησε η νέα προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων, ώστε να ξεπαγώσει η ροή χρηματοδότησης της χώρας.
Οι συνομιλίες των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική αντιπροσωπεία, που θα επαναληφθούν την Κυριακή, διεξάγονται εν όψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου σχεδόν κατά κοινή αποδοχή στόχος δεν είναι η συμφωνία, αλλά η διαπίστωση προόδου στις διαβουλεύσεις.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε το Σάββατο ότι η απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται «στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει».
«Όλοι επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει» σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, διαμηνύοντας όμως ότι η Ευρωζώνη είναι «καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2012, το 2011 και το 2010» αν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις, εξακολουθούν να αποτελούν «κόκκινες γραμμές», ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Reuters δεν έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και τη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές μας».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, από την πλευρά του, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου στην Ουάσινγκτον δήλωσε πως «ένα ατύχημα (σ.σ. τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις κάποιων ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά».
Πάντως, οι ΗΠΑ δείχνουν πλέον πιο σκληρή στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα. Μετά το μήνυμα Ομπάμα ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ο Τζακ Λιου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους πιστωτές της, μελετώντας «γραμμή προς γραμμή» τον προϋπολογισμό της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Διακοπή στον τελικό του League Cup λόγω συσκότισης
- Τα εννέα βήματα της ΚΕΔ για την εκπαίδευση των διαιτητών της Super League
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί σταθμοί του Μετρό αύριο στο κέντρο της Αθήνας για τις πορείες στη μνήμη Γρηγορόπουλου
- Αμφιθυμία και αναμονή από τους συνδικαλιστικούς φορείς για τις Συλλογικές Συμβάσεις
- Χριστούγεννα: Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
- Στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και τον Άγιο Δημήτριο η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ – Συνάντηση με τον μητροπολίτη Φιλόθεο
