Reuters: Η ΕΚΤ εξετάζει σενάρια πληρωμής μισθών στην Ελλάδα με υποσχετικές
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU. Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο γιατί η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU (από το «I Owe You»), δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι στην ΕΚΤ φέρονται να ανησυχούν καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου.
Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει.
Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.
«Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο […] Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια», είπε μια πηγή.
Πάντως ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν θα κάνει «εικασίες» για σενάρια που αφορούν την Ελλάδα.
Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο γιατί η Αθήνα αισιοδοξεί πως θα επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της μέχρι το τέλος του μήνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αγωγή κατά Τραμπ: Δικαστήριο δικαίωσε τους New York Times για την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο
- Χαβάη: Κίνδυνος κατάρρευσης φράγματος και εντολή εκκένωσης σε 5.500 κατοίκους
- Ιράν: Ποιος θα αποφασίσει το τέλος του πολέμου; «ΗΠΑ και Ισραήλ δεν βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση»
- Ιράν: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, γράφει η WSJ
- Κλιματική αλλαγή: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα χτυπά τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ
- Οι ΗΠΑ αναστέλλουν για έναν μήνα κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο