Ποροσένκο: Οι φιλορώσοι αντάρτες αποσύρουν βαρέα όπλα
Επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τις πληροφορίες πως φιλορώσοι αντάρτες έχουν αποσύρει ένα σημαντικό μέρος των βαρέων όπλων τους από τα μέτωπα στα ανατολικά της χώρας, εφαρμόζοντας έναν από τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ για εκεχειρία. Πάντως, από την ημέρα που επιτεύχθηκε η συμφωνία, στις 15 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 64 ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.
Επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τις πληροφορίες πως φιλορώσοι αντάρτες έχουν αποσύρει ένα σημαντικό μέρος των βαρέων όπλων τους από τα μέτωπα στα ανατολικά της χώρας, εφαρμόζοντας έναν από τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ για εκεχειρία.
Πάντως, από την ημέρα που επιτεύχθηκε η συμφωνία, στις 15 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 64 ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.
«Υπάρχει εκεχειρία ή δεν υπάρχει. Εξαρτάται από το πώς το βλέπεις. Μπορείς να πεις ότι καταφέραμε να σταματήσουμε την επίθεση που είχε εξαπολύσει ο εισβολέας. Η Ουκρανία έχει αποσύρει τη μερίδα του λέοντος των εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών και του βαρέος πυροβολικού της. Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία μαχητές έχουν επίσης αποσύρει ένα σημαντικό μέρος» των όπλων τους, επισήμανε ο Ποροσένκο σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την ουκρανική δημόσια τηλεόραση.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σήμερα, Τρίτη, θα συνεδριάσει το «πολεμικό συμβούλιο» της κυβέρνησης για να ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις».
Από την έναρξη της ένοπλης σύρραξης, πριν 11 μήνες, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.549 στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Κατά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο πόλεμος έχει στοιχίσει τις ζωές πάνω από 6.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Χάμοντ εναντίον Πούτιν
Για υπονόμευση της ασφάλειας των λαών της Ανατολικής Ευρώπης κατηγορεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που θα εκφωνήσει στο Royal United Services Institute -ένα βρετανικό think tank για την άμυνα και την ασφάλεια.
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα ρώσο ηγέτη που δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο διεθνές σύστημα, το οποίο βασίζεται σε κανόνες και διατηρεί την ειρήνη μεταξύ των εθνών, αλλά θέλει να το υπονομεύσει» αναφέρεται στην ομιλία Χάμοντ και τονίζεται ότι:
«Οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν -η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και η ενεργοποίηση των ρωσικών στρατευμάτων για να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία- ουσιαστικά υπονομεύουν την ασφάλεια των κυρίαρχων εθνών της Ανατολικής Ευρώπης».
Η ομιλία του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας κατά της Ρωσίας έρχεται την ώρα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας ασκήσεις, στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Δήμος Αθηναίων: Τα πρώτα 100 κλιματιστικά σε ευάλωτα νοικοκυριά
- Θεσσαλονίκη: Περιβαλλοντική ρύπανση από βουνά αποβλήτων σε παράνομη εταιρεία ανακύκλωσης – Συνελήφθη 46χρονος
- Το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» στο ακριτικό Πωγώνι και στη Δερόπολη της Αλβανίας
- Ο Μέσι εξήγησε γιατί… λύγισε μετά την επική ανατροπή της Αργεντινής επί της Αιγύπτου
- Σε εξέλιξη η συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών για τις υποκλοπές – Να κληθούν Ντίλιαν, Δημητριάδης ζητά η αντιπολίτευση
- Τζέιμς Δαλαμάγκας: Ελεύθερος υπό όρους μέχρι τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών για την έκδοσή του
- Μητσοτάκης για τα F35 στην Τουρκία: Έχοντας δώσει λευκή επιταγή στις ΗΠΑ επαφίεται στην ευαισθησία των συμμάχων
- Αναβαθμίζονται οι σχολικές μονάδες του Πειραιά με εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης όλο το καλοκαίρι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442