Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον δράστη της επίθεσης στην Κοπεγχάγη αναζητεί η Δανία

Τον δράστη της επίθεσης στην Κοπεγχάγη αναζητεί η Δανία

Επί ποδός βρίσκεται η Δανία και οι γύρω χώρες αναζητώντας τον δράστη της τρομοκρατικής, όπως την χειρίζονται οι αρχές, επίθεσης στην Κοπεγχάγη κατά εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ. Ένας επιβεβαιώμενος νεκρός, τρεις αστυνομικοί τραυματίες. «Δεν εκφοβιζόμαστε» λέει η χώρα, «οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, αλλά θα παλέψουμε για την Δημοκρατία μας» το μήνυμα της πρωθυπουργού. Μηνύματα συμπαράστασης από το εξωτερικό.

Επί ποδός βρίσκεται η Δανία και οι γύρω χώρες αναζητώντας τον δράστη της τρομοκρατικής, όπως την χειρίζονται οι αρχές, επίθεσης στην Κοπεγχάγη κατά εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ. Ένας επιβεβαιώμενος νεκρός, τρεις αστυνομικοί τραυματίες.

«Δεν εκφοβιζόμαστε» λέει η χώρα, «οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, αλλά θα παλέψουμε για την Δημοκρατία μας» το μήνυμα της πρωθυπουργού. Μηνύματα στήριξης από το εξωτερικό.

Η αστυνομία έχει δώσει στη δημοσιότητα θολή φωτογραφία ενός δράστη, στην οποία ένας ένοπλος εμφανίζεται με μαύρα ρούχα και καλυμμένο το πρόσωπό του. Οι πρώτες αναφορές μιλούσαν για ενδεχομένως δύο δράστες.

Θεωρείται πιθανότερο πως στόχος ήταν ο σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, που ήταν παρών στην εκδήλωση και ήταν «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης του 2007 με τα σκίτσα του Μωάμεθ στην Jyllands Posten. Ο Βιλκς έκτοτε, εξαιτίας απειλών για τη ζωή του, ζει υπό αστυνομική προστασία.

Η εκδήλωση που μπήκε στο στόχαστρο γινόταν το απόγευμα στο κέντρο Krudttønden στο Østerbro, βόρεια του κέντρου της πόλης, και είχε θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης».Όταν ο γάλλος πρέσβης -προσκεκλημένος με φόντο το Charlie Hebdo- ολοκλήρωσε την ομιλία του, ξέσπασαν οι πυροβολισμοί στην είσοδο του χώρου. Σύμφωνα με τις αναφορές, έπεσαν περίπου 40 πυροβολισμοί πριν οι ένοπλοι διαφύγουν, την ώρα που οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση προσπαθούσαν να βγουν από τις υπόλοιπες εξόδους.{{{ map }}}

Ο ή οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Η αστυνομία ανέφερε ότι χειρίζεται την υπόθεση ως τρομοκρατική επίθεση. Οι μαρτυρίες ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι δράστες «ήθελαν δεύτερο Charlie Hebdo».

Η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ βρέθηκε στο Krudttønden και, εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά, είπε πως όλα δείχνουν ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν πολιτικού χαρακτήρα.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα πως δεν είναι αυτή η Δανία που θέλουμε. Μένουμε ενωμένοι και πάντοτε παλεύουμε για την ελευθερία του λόγου και τη Δημοκρατία μας» είπε.

Η πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή.

Συνδρομή με αυξημένους ελέγχους και υψηλή επιφυλακή έχει ζητηθεί και από τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα τη Γερμανία (προσβάσιμη με πλοίο και από ξηράς) και τη Σουηδία.

Ενδεικτικά, στο Μάλμε της Σουηδίας μπορεί να φτάσει κανείς μέσα σε μισή ώρα παίρνοντας απλά τον προαστιακό σιδηρόδρομο της Κοπεγχάγης.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε την επίθεση και ανέφερε πως επικοινώνησε με την δανή πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, στην οποία εξέφρασε «τη συμπαράσταση του γαλλικού λαού σε αυτή τη δοκιμασία». Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο ανέφερε πως ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών θα αναχωρήσει άμεσα για την Κοπεγχάγη.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν καταδίκασε την επίθεση και ανέφερε: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Δανίας στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, η Ευρώπη δεν εκφοβίζεται».

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024