Χωρίς προβλήματα και επιπλοκές αναμένεται να δρομολογηθούν σήμερα, Τετάρτη, η επέκταση της χορήγησης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του ELA στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και η δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων από την οποία το Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία που θα επιτρέψει την ομαλή κάλυψη των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που θα εκδώσει την Τετάρτη.

Στόχος είναι να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανανεώσει αντίστοιχα χρεόγραφα που λήγουν την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως στην τελευταία έκδοση εξάμηνων εντόκων στις 7 Ιανουαρίου η απόδοση είχε κυμανθεί στο 2,30%, από 2,11% στην αντίστοιχη έκδοση του Δεκεμβρίου.

Χωρίς επιπλοκές αναμένεται να αποφασισθεί εντός της ημέρας από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ανανέωση της πιστωτικής γραμμής του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA, που ενεργοποιήθηκε προ δύο εβδομάδων.

Ανώτατη τραπεζική πηγή εκτίμησε, μιλώντας στο in.gr, πως η διαδικασία αυτή θα κυλήσει χωρίς προβλήματα για τρεις λόγους:

  • Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα έως τις 28 Φεβρουαρίου
  • Εν μέσω διαπραγματεύσεων ΕΕ και Ελλάδας για την επόμενη ημέρα του προγράμματος η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να τραβήξει την πρίζα στις ελληνικές τράπεζες
  • Οι αυξημένες εκροές καταθέσεων καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη το κενό ρευστότητας των τραπεζών να καλύπτεται μέσω του ELA.

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο αναφερόμενος στις διαθέσιμες επιλογές για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση εξέλθει από το υφιστάμενο πρόγραμμα στήριξης της τρόικας, είπε ότι ο μηχανισμός επείγουσας ενίσχυσης διαμέσου της χορήγησης ρευστότητας (ELA), ο οποίος αποτελεί ένα μέσο για την υπέρβαση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών, είναι μια εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να εξεταστεί.

Ωστόσο, θα απαιτηθεί η έγκριση του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ