Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το εργασιακό άγχος «ένοχο» για εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εργασιακό άγχος «ένοχο» για εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα άτομα που κάνουν απαιτητικά επαγγέλματα και βιώνουν εργασιακό άγχος είναι πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ανασκόπηση επιστημονικών ερευνών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Τα άτομα που κάνουν απαιτητικά επαγγέλματα και βιώνουν εργασιακό άγχος είναι πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με ανασκόπηση επιστημονικών ερευνών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει το εργασιακό άγχος με τον κίνδυνο εμφράγματος, όχι όμως και με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Δρ Ελεόνορ Φράνσον από τη Σχολή Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζονκοπινγκ της Σουηδίας σε συνεργασία με τον Μικα Κιβιμακι από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, επανεξέτασαν στοιχεία από 14 ευρωπαϊκές μελέτες, που είχαν γίνει την περίοδο 1985 -2008. Συνολικά, σχεδόν 200.000 άτομα είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με το επαγγελματικό άγχος. Κατά μέσο όρο, οι μελέτες είχαν διάρκεια εννέα ετών.

Οι άνθρωποι που έκαναν απαιτητικά επαγγέλματα και γενικά είχαν μικρό έλεγχο επί του εργασιακού τους περιβάλλοντος θεωρήθηκε ότι είχαν υψηλό επαγγελματικό άγχος. Στον ορισμό αυτό ενέπιπταν το 13% με 22% των ατόμων. Αυτοί αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, συνέπεια για παράδειγμα απόφραξης κάποιας αρτηρίας.

Γενικά, σύμφωνα με διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στην Ευρώπη έχει εκτιμηθεί, ανά 100.000 άτομα, σε 115 κρούσματα στους άνδρες και 75 στις γυναίκες.

Στην παρούσα ανασκόπηση, ο κίνδυνος ήταν 24% υψηλότερος για τα άτομα με εργασιακό άγχος, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά ως προς τον κίνδυνο αιμορραγικό επεισοδίου, κατά τον οποίο μια εγκεφαλική φλέβα σπάει και προκαλείται ενδοκρανιακή αιμορραγία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και το οικογενειακό ιστορικό. Αλλά στην ανασκόπηση δεν υπήρχαν διαθέσιμα τέτοια στοιχεία για την πλειοψηφία του δείγματος.

Οι ερευνητές όμως έλαβαν υπόψη τους την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων, την οποία χρησιμοποίησαν για να εντοπίσουν άλλους παράγοντες υγείας που μείωναν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα με στρεσογόνα δουλειά.

«Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι μια αγχωτική εργασία προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο, η σχέση θεωρείται πιθανή. Το εργασιακό στρες μπορεί να προκαλεί έκκριση των ορμονών του στρες, οι οποίες επηρεάζουν το μεταβολικό, ανοσολογικό και καρδιαγγειακό σύστημα του ατόμου. Το ισχαιμικό επεισόδιο, όπως και το έμφραγμα σχετίζεται άμεσα με την αθηροσκλήρωση», εξηγεί η Δρ Φρανσον.

«Επειδή, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να ελέγξει το επαγγελματικό άγχος, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει από τον εργοδότη. Αυτός πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι εργασιακές συνθήκες είναι υγιεινές», συμπληρώνει ο Δρ Κιβιμακι.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024