Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνελήφθη αστυνομικός διοικητής για την υπόθεση της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ

Συνελήφθη αστυνομικός διοικητής για την υπόθεση της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ

Ένας ανώτερος αξιωματικός της τουρκικής αστυνομίας, ο οποίος είχε διοριστεί τον περασμένο μήνα επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της κουρδικής πόλης Τσιζρέ, παραδόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στις αρχές, για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός τούρκου υπερεθνικιστή το 2007 στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ.

Ένας ανώτερος αξιωματικός της τουρκικής αστυνομίας, ο οποίος είχε διοριστεί τον περασμένο μήνα επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της κουρδικής πόλης Τσιζρέ, παραδόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στις αρχές, για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός τούρκου υπερεθνικιστή πριν από ακριβώς οκτώ χρόνια έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του, Agos, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερτζάν Ντεμίρ, στον οποίο μόλις τον περασμένο μήνα είχαν ανατεθεί τα καθήκοντα του επικεφαλής της αστυνομίας στην παραμεθόρια κουρδική πόλη, παραδόθηκε στην πρωτεύουσα Άγκυρα μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του στο πλαίσιο της δίκης για τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ, του εκδότη της δίγλωσσης εφημερίδας Agos, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Ο Ντεμίρ είναι ο τρίτος αστυνομικός ο οποίος τίθεται υπό κράτηση για την υπόθεση αυτόν τον μήνα, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την πιθανή επανέναρξη των προσπαθειών να χυθεί φως στον φόνο του Ντινκ, ο οποίος σύμφωνα με την οικογένεια του δημοσιογράφου οφειλόταν σε μια συνωμοσία όπου είχαν εμπλακεί κρατικοί αξιωματούχοι.

Κατά τη στιγμή του θανάτου του Ντινκ, ο Ντεμίρ υπηρετούσε στο γραφείο πληροφοριών της αστυνομίας στην Τραπεζούντα, όπου διέμενε ο έφηβος που δολοφόνησε τον Ντινκ. Ο Ντεμίρ αρνήθηκε τότε τις κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ.

Ο 52χρονος πυροβολήθηκε μέρα μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου του 2007, προκαλώντας ένα ξέσπασμα οργής και θλίψης σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Η πρώτη δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου ολοκληρώθηκε το 2012 με 18 καταδίκες, αλλά οι δικαστές είχαν αποφανθεί τότε ότι δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Ντινκ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε την πρωτόδικη απόφαση και τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί εκ νέου αν το έγκλημα αυτό διαπράχθηκε από οργανωμένη συμμορία.

Πριν από το θάνατό του, ο Ντινκ αντιμετώπιζε δίωξη για «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας» και την απειλή φυλάκισης διότι είχε γράψει σε άρθρο του ότι η υιοθετημένη κόρη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν ένα ορφανό κορίτσι αρμενικής καταγωγής, μεταξύ άλλων.

«Είμαστε όλοι Χραντ, είμαστε όλοι Αρμένιοι», φώναζαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας πλακάτ και απαιτώντας δικαιοσύνη, πραγματοποιώντας σήμερα πορεία στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Ντινκ για να αποτίσουν φόρο τιμής κατά την όγδοη επέτειο από τη δολοφονία του.

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί επίσης την εκατονταετηρίδα από την έναρξη της μαζικής σφαγής των Αρμενίων. Η τουρκική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να αναγνωρίσει τη σφαγή ως γενοκτονία, κάτι που αρνείται να πράξει.

Οι Αρμένιοι λένε ότι 1,5 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Τουρκία απορρίπτει αυτόν τον αριθμό και λέει ότι περισσότεροι Τούρκοι σκοτώθηκαν εν μέσω του χάους του πολέμου και της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024