Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι γαλλικές Αρχές στο κυνήγι των συνεργών των ενόπλων

Οι γαλλικές Αρχές στο κυνήγι των συνεργών των ενόπλων

Οι Αρχές στη Γαλλία βρίσκονται στο κυνήγι των συνεργών των αδελφών Κουασί που πραγματοποίησαν την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, καθώς και του ενόπλου που εισέβαλε στο εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι. Κεντρική φιγούρα μία 26χρονη γυναίκα. Συνολικά, στο τριήμερο του τρόμου στο Παρίσι, 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Οι τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν μετά από διπλή επέμβαση της αστυνομίας στα μέτωπα ομηρίας. Σε ύψιστο συναγερμό το Παρίσι - Στρατιωτικές ενισχύσεις.

Οι Αρχές στη Γαλλία βρίσκονται στο κυνήγι των συνεργών των αδελφών Κουασί που πραγματοποίησαν την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, καθώς και του ενόπλου που εισέβαλε στο εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι.

Συνολικά, στο τριήμερο του τρόμου στη γαλλική πρωτεύουσα, 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Οι τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν μετά από διπλή επέμβαση της αστυνομίας στα μέτωπα ομηρίας.

Σύμφωνα με το France 24, ο 32χρονος Αμεντί Κουλιμπαλί, ο δράστης της επίθεσης στο εβραϊκό σουπερμάρκετ, τηλεφώνησε από τη Βενσέν σε φίλους του, καλώντας τους να πραγματοποιήσουν και νέες επιθέσεις.

Όπως ανέφερε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, ο άνδρας «ζήτησε από τους φίλους του να πάνε να επιτεθούν σε διάφορους στόχους, κυρίως σε αστυνομικά τμήματα στα προάστια του Παρισιού».

Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση από τη σκηνή της ομηρίας, ο ισλαμιστής είπε ότι είχε «συντονίσει» τις ενέργειές του με εκείνες των αδελφών Κουασί. Μάλιστα, η εισαγγελία της Γαλλίας αναφέρει ότι περισσότερες από 500 τηλεφωνικές κλήσεις είχαν ανταλλάξει τα αδέλφια Κουασί με τον Κουλιμπαλί και τη σύντροφό του πριν από τις επιθέσεις.

Κεντρική φιγούρα στον «πυρήνα Κουασί» φέρεται να είχε μία νεαρή γυναίκα, η Χαγιάτ Μπουμεντιάν, σύντροφος του 32χρονου Κουλιμπαλί.

Η 26χρονη Μπουμεντιάν και ο 32χρονος Κουλιμπαλί είχαν παντρευτεί με θρησκευτική τελετή, αλλά ο γάμος τους δεν αναγνωρίζεται από τη γαλλική νομοθεσία, η οποία απαιτεί πολιτικό γάμο.

Όπως αναφέρει το BBC, εκτιμάται ότι η Μπουμεντιέν βρισκόταν με τον Κουλιμπαλί στο περιστατικό δολοφονίας της δημοτικής αστυνομικού στη Μονρούζ την Πέμπτη. Οι Αρχές την περιγράφουν ως «οπλισμένη και επικίνδυνη».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών που δείχνουν τον Κουλιμπαλί και τη Μπουμεντιέν το 2010. Η γυναίκα φορά νικάμπ (μαντίλα που καλύπτει όλο το πρόσωπο), ενώ σε μία από τις φωτογραφίες έχει στραμμένο ένα τόξο προς την κάμερα.

Ο γενικός εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν είπε ότι οι έρευνες επικεντρώνονται στη γυναίκα. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να καθοριστεί ποιοι ήταν οι συνεργοί, πώς χρηματοδοτήθηκαν αυτές οι εγκληματικές πράξεις, (ενώ η έρευνα θα επικεντρωθεί και) σε όλη την καθοδήγηση και τη βοήθεια που θα μπορούσαν να είχαν λάβει είτε στη Γαλλία, είτε στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι 16 άτομα κρατούνται για ανάκριση, ανάμεσά τους και η σύζυγος του ενός από τα δύο αδέλφια Κουασί και άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Ο Κουλιμπαλί εισέβαλε στο σουπερμάρκετ στην περιοχή Βενσέν σκοτώνοντας δύο άτομα κατά την είσοδό του. Εκτιμάται ότι και οι άλλοι δύο νεκροί όμηροι σκοτώθηκαν στην αρχή της ομηρίας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, οι τέσσερις όμηροι δεν σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας στο σουπερμάρκετ.

Ο 32χρονος άνδρας, μιλώντας στο δίκτυο BFMTV στη διάρκεια της ομηρίας, υποστήριξε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους και σκοπός του ήταν να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους και να πλήξει τους εβραίους.

Ο Σερίφ Κουασί είπε στο ίδιο κανάλι ότι τον είχε χρηματοδοτήσει η Αλ Κάιντα της Υεμένης. Ο ίδιος και ο αδελφός του έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που πραγματοποίησαν έφοδο στο τυπογραφείο όπου είχαν ταμπουρωθεί.


Κόκκινος συναγερμός στο Παρίσι

Σε «ύψιστο συναγερμό» παραμένει η Γαλλία, μετά το τριήμερο του τρόμου.

Πεντακόσιοι επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας στο πλαίσιο του σχεδίου αντιτρομοκρατικής προστασίας Vigipirate, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, μία ημέρα πριν από την μαζική πορεία που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα υπέρ της ελευθερίας.

Οι στρατιώτες που θα προστεθούν στο δυναμικό της αστυνομίας που έχει ήδη αναπτυχθεί θα είναι συνολικά 1100 από σήμερα και ο αριθμός τους θα ανέλθει στους 1.350 αύριο στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024