Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενισχύεται το Pegida μετά το χτύπημα στο Παρίσι

Ενισχύεται το Pegida μετά το χτύπημα στο Παρίσι

Βούτυρο στο ψωμί του κινήματος Pegida (Eυρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) είναι η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαδηλώσεις.



Βούτυρο στο ψωμί του κινήματος Pegida (Eυρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) είναι η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαδηλώσεις.

Θλίψη και οργή είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν για την βάρβαρη επίθεση εναντίον του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Οι ανακοινώσεις από τη γερμανική καγκελαρία μέχρι το Κρεμλίνο και το Βατικανό είναι όλες σε έντονο καταδικαστικό ύφος. Ο Αραβικός Σύνδεσμός στο Κάιρο καταδίκασε και αυτός από την πλευρά του την τρομοκρατική επίθεση.

«Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που αισθάνονται δικαιωμένοι και ισχυρίζονται ότι οι φόβοι τους είναι δικαιολογημένοι» δηλώνει ο Νίκο Λάνγκε από το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο. «Το γεγονός αυτό θα έχει συνέπειες και στις διαδηλώσεις πως διοργανώνουν οι οπαδοί του κινήματος Pegida (Eυρωπαίοι Πατριώτες κατά του Eξισλαμισμού της Δύσης). Το κίνημα Pegida στηρίζεται σε αυτούς τους φόβους».

18.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη Δευτέρα στη Δρέσδη κατά του εξισλαμισμού της Ευρώπης. Από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου το συγκεκριμένο κίνημα ολοένα και δυναμώνει. Μετά την επίθεση στο Παρίσι οι διοργανωτές του Pegida περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή.

Το κίνημα Pegida θα γίνει πανευρωπαϊκό;

Υπάρχει περίπτωση το κίνημα Pegida με αφορμή το χτύπημα εναντίον του Charlie Hebdo να αποκτήσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα και να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις; «Το κίνημα Pegida είναι περισσότερο ένα γερμανικό φαινόμενο» λέει ο Ζιλμπέρ Καζαζίς, πολιτικός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. «Δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε με κομματικά κριτήρια, αλλά από πολίτες που ήθελαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και τον θυμό τους. Το Pegida δεν είναι κόμμα, σε αντίθεση με το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο ή άλλα ευρωπαϊκά κόμματα όπως το FPÖ, UKIP ή στην Ελβετία το SVP».

Στα κοινωνικά δίκτυα πάντως, όπως το facebook, υπάρχουν νορβηγικές, αυστριακές, σουηδικές, ισπανικές, ιταλικές και γαλλικές σελίδες του Pegida, οι οποίες δεν έχουν όμως μεγάλη επισκεψιμότητα. Ωστόσο, στη γαλλική σελίδα του Pegida λίγο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα ήταν πάρα πολλά τα συλλυπητήρια μηνύματα από την Γερμανία.

Υπάρχει κάτι που ενώνει όλους αυτούς τους οπαδούς παρόμοιων κινημάτων στην Ευρώπη, όπως εξηγεί ο Νίκο Λάνγκε «Υπάρχει μια ιδεολογική σύνδεση ενάντια στον κοινοβουλευτισμό, ενάντια στη δημοκρατία των κομμάτων, ενάντια στα μίντια, ενάντια στην Ευρώπη, ενάντια στους μετανάστες. Πάντως δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό δίκτυο Pegida».

Αυτό που έχει να αντιτάξει η Ευρώπη είναι «οι κοινές αξίες» όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στο Βερολίνο, για το λόγο αυτό «διατρέχουμε και παρόμοιους κινδύνους» συμπλήρωσε. Ωστόσο δεν υπάρχουν στην Γερμανία προς το παρόν προειδοποιήσεις για παρόμοια χτυπήματα.

Peter Hille / Μαρία Ρηγούτσου

Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024