Στα 72,7 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο
«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση στο σκέλος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς τον Νοέμβριο αυξήθηκαν στα 72,7 δισ. ευρώ, έναντι 71,25 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Μόνον οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ περίπου.
«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση στο σκέλος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς τον Νοέμβριο αυξήθηκαν στα 72,7 δισ. ευρώ, έναντι 71,25 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Μόνον οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2014 ανήλθε σε 12,5 δισ. ευρώ, από 10,9 δισ. ευρώ στο 10μηνο 2014.
Αν προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (έως και το 2013) ύψους 60,27 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών στο 11μηνο 2014 φθάνει στα 72,77 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης πολλοί φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο το τελευταίο τρίμηνο αναμένοντας την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων που δόθηκε στις 24 Νοεμβρίου σε παραγωγική λειτουργία στο Taxis. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η συσσώρευση νέων οφειλών.
Στο 11μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014 το Δημόσιο εισέπραξε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) συνολικά έσοδα 3,258 δισ. ευρώ, από 3,018 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το στόχο του Μνημονίου το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και το 25% των νέων οφειλών. Ενδεικτικά στο 11μηνο το ποσοστό είσπραξης έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώνεται μόλις στο 14,40%.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οικονομικό σοκ για την Ίντερ: Απώλειες σχεδόν 100 εκατ. ευρώ από τον πρόωρο αποκλεισμό
- Μπάφαλο: Τυφλός πρόσφυγας από τη Μιανμάρ πεθαίνει μετά την εγκατάλειψή του από τη Συνοριακή Φρουρά
- Καρδίτσα: Εντοπίστηκε σακούλα με ανθρώπινα οστά σε κάδο του νοσοκομείου
- 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 252 ντοκιμαντέρ και διεθνείς πρεμιέρες σε 11 μέρες
- Καλογηράτος: Η Capital Clean Energy Carriers έχει οικοδομήσει ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική αγορά
- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αγόρασε το 25% της Αλμερία


