Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Άιρα Σακς μιλά στο in.gr για την πιο τρυφερή ταινία της χρονιάς

Ο Άιρα Σακς μιλά στο in.gr για την πιο τρυφερή ταινία της χρονιάς

Μας χάρισε μία από τις πιο ζεστές και τρυφερές ταινίες της χρονιάς για τον έρωτα. Ο λόγος για τον Άιρα Σακς, τον σκηνοθέτη του Η Αγάπη Είναι Παράξενη που αφηγείται τον έρωτα ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού που αναγκάζεται να χωριστεί, όταν ο ένας χάνει τη δουλειά του και δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους να ζήσουν μαζί. Το in.gr συνάντησε τον σκηνοθέτη και μίλησε μαζί του για την αγάπη, το προσωπικό σινεμά και τη συνεργασία με την Ελλάδα.

Μας χάρισε μία από τις πιο ζεστές και τρυφερές ταινίες της χρονιάς για τον έρωτα. Ο λόγος για τον Άιρα Σακς, τον σκηνοθέτη του Η Αγάπη Είναι Παράξενη που αφηγείται τον έρωτα ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού που αναγκάζεται να χωριστεί, όταν ο ένας χάνει τη δουλειά του και δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους να ζήσουν μαζί.

Το in.gr συνάντησε τον σκηνοθέτη στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μίλησε μαζί του για την αγάπη, το προσωπικό σινεμά και τη συνεργασία με την Ελλάδα.

«Ήξερα ότι η ταινία μιλούσε για τον αποχωρισμό» λέει ο σκηνοθέτης. «Θα μπορούσα να πω ότι η δομή της ταινίας βασίζεται σε μία κλασική ρομαντική κομεντί. Οι ρομαντικές κομεντί έχουν στη βάση τους την σύγκρουση και την ένταση. Η ένταση προέρχεται από το γεγονός ότι οι δύο ήρωες ζουν χωριστά. Στο τέλος της ταινίας υπάρχει μια ικανοποίηση, αλλά ο θεατής πρέπει να την κερδίσει. Και την κερδίζει, έχοντας πρώτα βιώσει τον αποχωρισμό. Η ταινία ασχολείται επίσης με το γεγονός ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης οικογένειας» προσθέτει ο Άιρα Σακς.

«Ήθελα να κάνω μια ταινία που να αντικατοπτρίζει την μεταβαλλόμενη για μένα έννοια της αγάπης. Στα 40 μου ξεκίνησα μία σχέση που περίμενα να κρατήσει και μέσα από την οποία περίμενα να ωριμάσω. Αυτό δεν συνέβαινε στα 20 και τα 30 μου. Κάποια στιγμή διάβασα στην εφημερίδα μία ιστορία για ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων που παντρεύτηκε και τον ένα από τους δύο τον απέλυσαν από τη δουλειά του σε ένα καθολικό σχολείο, εξαιτίας του γάμου του. Σκέφτηκα ότι ήταν καλό σημείο για να ξεκινήσει η ιστορία. Από εκεί και πέρα χρησιμοποίησα και δικές μου εμπειρίες. Κάνω προσωπικό σινεμά και προσπαθώ να βάλω μέσα στις ταινίες μου μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου» τονίζει. Ο Άιρα Σακς αναφέρει ότι έμπνευσή του υπήρξε και η σχέση ενός θείου του με τον σύντροφό του, έναν γλύπτη που στα 98 του ξεκίνησε να φτιάχνει το τελευταίο του γλυπτό, ένα αγόρι με ένα σακίδιο στην πλάτη.

Η ταινία, όμως, αναφέρεται και σε ζητήματα οικονομικής κρίσης. Ο Άιρα Σακς δηλώνει ότι δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας: τα χρήματα και η αγάπη. «Προσπαθώ να είμαι ακριβής, να παρατηρώ τα δράματα που συμβαίνουν γύρω μας σήμερα. Ένας κινηματογραφιστής είναι σαν έναν ιστορικό της εποχής του: πρέπει να δίνει σημασία στις λεπτομέρειες. Και αν δίνει σημασία στις λεπτομέρειες, τότε η ιστορία που αφηγείται θα αφορά πολύ κόσμο για πολύ καιρό».

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ταινίας παίζουν και οι ερμηνείες. «Ο Τζον Λίθγκοου και ο Άλφρεντ Μολίνα είναι εκπληκτικοί στους ρόλους τους και είναι επίσης εκπληκτικοί άνθρωποι. Σαν τον Μπεν και τον Τζορτζ διαθέτουν αυτοπεποίθηση και σεμνότητα. Και πιστεύω ότι αυτά τα δύο στοιχεία τους κάνουν πολύ θελκτικούς. Θες να είσαι γύρω τους γιατί αποπνέουν μία αίσθηση αυτογνωσίας. Είναι, επίσης, καλοί φίλοι, γνωρίζονται εδώ και 20 χρόνια» λέει ο Άιρα Σακς.

«Τι φέρνουν στους ρόλους τους; Τα πάντα» προσθέτει ο σκηνοθέτης. «Οι ρόλοι δεν υπάρχουν χωρίς αυτούς. Υπάρχει το σενάριο και η ιστορία που δίνουν σχήμα στην ιστορία, αλλά στο τέλος δεν σκηνοθετείς ηθοποιούς, γυρίζεις σκηνές με ανθρώπους. Αντιμετωπίζω κάθε ταινία μυθοπλασίας ως ντοκιμαντέρ. (Οι δύο πρωταγωνιστές) φέρνουν –όπως και η Μαρίσα Τομέι- χιούμορ. Η κωμωδία είναι μέρος της ζωής. Νομίζω ότι όσο μεγαλώνω, τόσο οι ταινίες μου γίνονται πιο ευχάριστες. Πιστεύω ότι αυτό σημαίνει ότι εξελίσσομαι» δηλώνει.

Στο Η Αγάπη Είναι Παράξενη παραγωγή έχει αναλάβει η ελληνική εταιρεία Faliro House (του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου). Ο Σακς μιλά για αυτή τη συνεργασία. «Στην προηγούμενη ταινία μου συνεργάστηκα με τον διευθυντή φωτογραφίας Θύμιο Μπακατάκη, ενώ σε αυτή συνεργάζομαι με τον Χρήστο Βουδούρη. Αυτοί με σύστησαν στη Faliro House και διαπίστωσα ότι και οι δύο πλευρές δείχναμε ενδιαφέρον για ένα παθιασμένο και προσωπικό σινεμά. Υπήρχε μία κοινή ιδέα και υπήρχε και η πεποίθηση ότι πρόκειται για μία ιστορία, με την οποία μπορούν να ταυτιστούν οι θεατές και εδώ στην Ελλάδα» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Όσο για τη συνεργασία με τον διευθυντή φωτογραφίας -η φωτογραφία της ταινίας είναι εξαιρετική-, Χρήστο Βουδούρη, ο Σακς λέει: «Στην πραγματικότητα κάνεις μια ταινία με τον διευθυντή φωτογραφίας. Αυτός είναι ο πιο στενός σου συνεργάτης. Ο δεύτερος πιο στενός συνεργάτης είναι ο συν-σεναριογράφος, με τον οποίο δημιουργείς ένα σχέδιο. Αλλά ο διευθυντής φωτογραφίας είναι ο συνεταίρος και ο σύζυγός σου».

«Με τον Χρήστο μιλήσαμε πολύ για το φως, την κίνηση, τις εικόνες και το ενδιαφέρον μας για την ομορφιά και την καθημερινότητα. Με προέτρεψε να φέρω πιο κοντά την κάμερα στα πρόσωπα και να μην φοβάμαι την οικειότητα. Στις προηγούμενες ταινίες μου έβλεπα τα πράγματα πιο αντικειμενικά και πιο αποστασιοποιημένα» τονίζει.

Όσο για την επόμενη ταινία του, γνωρίζει ήδη υπόθεση και τίτλο. «Δουλεύω πάνω σε ένα νέο σενάριο με τον συν-σεναριογράφο μου, τον Μαουρίσιο Ζακαράιας. Η ταινία θα ολοκληρώνει την τριλογία της Νέας Υόρκης. Θα λέγεται Thank you for being honest και θα αφορά δύο αγόρια που σταματούν να μιλούν με τους γονείς τους».

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024