Με αφορμή το συνεχιζόμενο και μάλιστα εντεινόμενο έντονο κλίμα αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, επιχειρήσαμε να ανανεώσουμε και πάλι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη ανάρτηση με τίτλο «Η Επιστροφή της Αβεβαιότητας στην Ελληνική Οικονομία». Φαίνεται ότι η αβεβαιότητα «επέστρεψε» για τα καλά και δεν είναι «περαστική» αλλά ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Διάγραμμα 1. Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας στην Ελληνική Οικονομία
Σημείωση: 1) Ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας για την Ελληνική οικονομία υπολογίζεται σε μηνιαία βάση και αφορά σε στοιχεία μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου του 2014. Έχει υπολογισθεί με βάση τη μεθοδολογία που αναπτύσσεται στη δημοσίευση Petrakis P.E., Valsamis D.G., Kostis P.C. (2014) Uncertainty Shocks in Eurozone Periphery Countries and Germany, Cyprus Economic Policy Review 8(2), December 2014 (αναμένεται).

2) Πρέπει να σημειωθεί ότι το τρέχον επίπεδο αβεβαιότητας είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία από την ένταξή της στην Ευρωζώνη και έπειτα.

Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι εάν και σε τι βαθμό, η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα που μπορεί να βοηθήσει στην άρση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα και να καθησυχάσει τις αγορές. Η επίσπευση αυτή φαίνεται να είναι σε σωστό δρόμο για τη βελτίωση της σταθερότητας, όμως ίσως αυτό να μην αρκεί. Θα βρεθεί η πλειοψηφία για την εκλογή του Προέδρου; Θα υπάρξουν σύντομα και πρόωρες εθνικές εκλογές; Η πιθανή διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών θα προκαλέσει επιπρόσθετες αβεβαιότητες; Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα υπάρξει αυτοδυναμία; Και ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί –όποιο κόμμα και αν κυβερνά- από το Μάρτιο και έπειτα που στερεύει η ρευστότητα;

Π.Ε. Πετράκης|
Καθηγητής ΕΚΠΑ

In Deep Analysis

in.gr