Σε μια μικρή λεπτομέρεια κρέμεται η δίκη στην οποία η Apple κατηγορείται για αθέμιτο ανταγωνισμό όταν απέκλειε στο iPod την αναπαραγωγή μουσικής που δεν προήλθε από το δικό της iTunes Music Store. Οι συνήγοροι της Apple επεσήμαναν πως δύο από τις κατήγορους δεν είχαν αγοράσει iPod την επίμαχη περίοδο στην οποία περιορίστηκε η εξέταση των πρακτικών της Apple, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση αφορά 8 εκατομμύρια κατόχους iPod, όπως αντιτάσσουν οι ενάγοντες.

Πριν την διεξαγωγή της δίκης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η περίοδος στην οποία θα περιοριστεί η διαδικασία θα είναι από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2009. Μετά την κατάθεση της Μαριάννας Ρόζεν την Τετάρτη, οι συνήγοροι της Apple υπέβαλλαν ένσταση καταθέτοντας ότι με βάση τον σειραϊκό αριθμό του iPod Touch της, η αγορά είχε γίνει τον Ιούλιο του 2009. Το ίδιο βράδυ, η δικαστής Υβών Γκονζάλες Ρότζερς έλαβε στο γραφείο της επιστολή στην οποία ο συνήγορος της Apple, Ουόλτερ Άισακσον την ενημέρωνε πως ένας ακόμα από τους καταναλωτές που υπέβαλλαν την μήνυση, η Μέλανι Ουίλσον, αγόρασε το δικό της iPod εκτός του προαναφερόμενου χρονικού ορίου ή σε άλλη περίπτωση, αγόρασε ένα μοντέλο που δεν είχε την επίμαχη έκδοση του λογισμικού iTMS. Η δικαστής εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη από την εξέλιξη σε μια υπόθεση που εκκρεμεί επί μια δεκαετία και δήλωσε ότι «δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ενάγοντες», απαίτησε γραπτές τοποθετήσεις από τις δύο πλευρές για την συνέχιση ή την διακοπή της δίκης και επιφυλάχτηκε να απαντήσει γρήγορα.

Η Apple καλείται να αποζημιώσει 14 εκατομμύρια κατόχους iPod την περίοδο 2005-2009 και να πληρώσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια εάν αποδειχτεί ότι χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό στην, νεότευκτη τότε, αγορά μουσικής σε ψηφιακή μορφή.

Διαβάστε περισσότερα για το χρονικό της δίκης

Associated Press,In.gr Τεχνολογία