Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αλλά δεν φοβόμαστε, λέει ο γγ του Podemos
Με ποσοστό σχεδόν 90%, ο καθηγητής Πάμπλο Ιγκλέσιας ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα γενικού γραμματέα του Podemos («Μπορούμε»), του πολιτικού σχηματισμού που φιλοδοξεί να γίνει η εναλλακτική στο ισπανικό δικομματικό σύστημα που κυριαρχεί σχεδόν από το θάνατο του Φράνκο. «Τώρα ξεκινούν οι δυσκολίες και όταν κερδίσουμε τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 θα ξεκινήσουν τα πολύ δύσκολα» δήλωσε ο Ιγκλέσιας.
Με ποσοστό σχεδόν 90%, ο καθηγητής Πάμπλο Ιγκλέσιας ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα γενικού γραμματέα του Podemos («Μπορούμε»), του πολιτικού σχηματισμού που φιλοδοξεί να γίνει η εναλλακτική στο ισπανικό δικομματικό σύστημα που κυριαρχεί σχεδόν από το θάνατο του Φράνκο.
«Τώρα ξεκινούν οι δυσκολίες και όταν κερδίσουμε τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 θα ξεκινήσουν τα πολύ δύσκολα» είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο νεαρός Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Η διαδικασία για την εκλογή του γενικού γραμματέα έγινε διαδικτυακά. Συμμετείχαν περίπου 107.000 εγγεγραμμένοι στον δικτυακό τόπο του Podemos. Ο Ιγκλέσιας έλαβε 95.000 ψήφους. Σημειώνεται ότι το κόμμα, στην πρώτη του εκλογική εμφάνιση -τον Μάιο στις Ευρωεκλογές- συγκέντρωσε 1,2 εκατομμύρια ψήφους.
«Το ‘Podemos’ δεν είναι ένα πολιτικό πείραμα. Είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας του καθεστώτος. Είναι η σκούπα που θα σαρώσει την κοινωνία και την διαφθορά» συνέχισε.
Απαντώντας σε όσους κινδυνολογούν και τρομάζουν το εκλογικό σώμα, σχετικά με την παρουσία του νέου πολιτικού σχηματισμού, ο Ιγκλέσιας τόνισε: «Ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο, το χαμόγελο αλλάζει στρατόπεδο. Στις προσβολές, στη δυσφήμηση, στα ψεύδη απαντάμε με χαμόγελο. Γιατί θα κερδίσουμε.»
Αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στο οικονομικό σχέδιο του κόμματός του, λέγοντας ότι η Ισπανία χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, που θα την βγάλει από τη λογική «του τούβλου και του τουρισμού» (αναφορά στον κατασκευαστικό τομέα και την τουριστική βιομηχανία).
Σχετικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ο Ιγκλέσιας ήταν σαφής: «Η Ισπανία είναι μια χώρα από πολλές χώρες. Μια χώρα πολλών εθνών».
Τάχθηκε υπέρ της έναρξης συνταγματικής διαδικασίας «που θα ανοίξει την κλειδαριά του 1978» (η χρονιά κατά την οποία εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το Σύνταγμα της χώρας) και η οποία «θα μας επιτρέψει να συζητάμε για τα πάντα».
Tα δύσκολα πράγματι αρχίζουν τώρα για το Podemos. Πρέπει να ξεκαθαρίσει στο εκλογικό σώμα τις προτάσεις του, αλλά και κάτι ακόμα πιο σύνθετο: να οργανωθεί σε τοπικό επίπεδο, σε μια χώρα που παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητες της Ισπανίας.
Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σπέτσες: Συνελήφθη οδηγός βυτιοφόρου που έριξε λύματα σε δάσος
- Ολυμπιακός: Με Στρεφέτσα η ενδεκάδα κόντρα στον ΟΦΗ (pic)
- Γιατί στις πλούσιες χώρες πολλοί νιώθουν φτωχότεροι, δίχως να είναι;
- Πυρά ΠΑΣΟΚ σε Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση εξαντλεί τις προοπτικές της χώρας – Η πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική
- Καλαμάτα – Ολυμπιακός Β’ 3-1: Η «Μαύρη Θύελλα» νίκησε και παρέμεινε στην κορυφή
- Ο Βιλντόζα πήρε το… πορτοφόλι του Πετρούσεφ και χάρισε τη νίκη στη Βίρτους (vids)