Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώην ισχυρός αιγυπτιολόγος ανακρίθηκε για υπόθεση κλοπής σε πυραμίδα

Πρώην ισχυρός αιγυπτιολόγος ανακρίθηκε για υπόθεση κλοπής σε πυραμίδα

Αντιμέτωπος με ερωτήματα για τον ρόλο του σε υπόθεσης κλοπής από πυραμίδα στην Αίγυπτο βρίσκεται ο πρώην «άρχοντας» των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς. Ο Χαουάς κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για ισχυρισμούς που τον θέλουν να βοήθησε ερασιτέχνες γερμανούς αρχαιολόγους να κλέψουν δείγματα βράχων από την Μεγάλη Πυραμίδα στη Γκίζα.

Αντιμέτωπος με ερωτήματα για τον ρόλο του σε υπόθεσης κλοπής από πυραμίδα στην Αίγυπτο βρίσκεται ο πρώην «άρχοντας» των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.

Ο Χαουάς κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για ισχυρισμούς που τον θέλουν να βοήθησε ερασιτέχνες γερμανούς αρχαιολόγους να κλέψουν δείγματα βράχων από την Μεγάλη Πυραμίδα στη Γκίζα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, τον Απρίλιο του 2013 τρεις Γερμανοί «συνωμοσιολόγοι» -όπως τους χαρακτηρίζει η εφημερίδα- μπήκαν στο ιερό της Πυραμίδας, θέλοντας να αποδείξουν ότι δεν βρίσκεται εκεί ο Φαραώ Χουφού, αλλά ότι αποτελεί απομεινάρι μιας παλαιότερης δυναστείας.

Οι τρεις Γερμανοί απέσπασαν τμήμα του διακοσμητικού πλαισίου που αναγράφει την ημερομηνία κατασκευής της πυραμίδας και το μετέφεραν στην Γερμανία για να το εξετάσουν. Μετά από διεθνή κατακραυγή, το τμήμα επέστρεψε στην Αίγυπτο.

Οι τρεις άνδρες καταδικάστηκαν ερήμην, μαζί με άλλους πέντε αιγύπτιους αξιωματούχους που κατηγορούνται ότι τους βοήθησαν να μπουν στην πυραμίδα.

Οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ο πρώην γενικός γραμματέας Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς ήταν αυτός που βοήθησε στην κλοπή των δειγμάτων, μέσω της συμμετοχής του σε ντοκιμαντέρ.

Μετά τη δίκη, ο δικαστής κάλεσε τον Χαουάς για ανάκριση σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του στην υπόθεση.

Ο Χαουάς αρνείται ότι έπαιξε ρόλο, λέγοντας ότι έφυγε από την κυβέρνηση στα μέσα του 2011, δύο χρόνια πριν πραγματοποιηθεί η κλοπή.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι άναψε «πράσινο φως» για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, αλλά τόνισε ότι στη διάρκεια των γυρισμάτων κανείς δεν άγγιξε οτιδήποτε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024