Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έχει διαζύγιο στις αποσκευές του. Να τον παντρευτώ;

Έχει διαζύγιο στις αποσκευές του. Να τον παντρευτώ;

Είναι από αυτές τις λέξεις και τις καταστάσεις που για μερικούς κάνουν τζιζ. Για όλους είναι η αρχή μιας νέας περιόδου.

Αννιώ Παυλοπούλου Φωτό.: ABACAPRESS.COM/Visual Hellas

Κάποτε, στο δημοτικό –πάρα πολλά χρόνια πίσω –μπήκε η διευθύντρια στην τάξη και ρώτησε «Ποια παιδάκια έχουν χωρισμένους γονείς» και δεν σήκωσε κανένα το χέρι. Ήταν περίπου το 1988. εγώ ήμουν στην ερωτηθείσα κατηγορία αλλά μετά την πλειοψηφική ακινησία και την μη έπαρση της χείρας των λοιπών συμμαθητών αποφάσισα να μην σαλέψω. Χρόνια αργότερα μου πέρασε η ιδέα ότι αυτή η απρόσμενη επίσκεψη-ερώτηση μπορεί και να «σκηνοθετήθηκε» εσκεμμένα, προς τιμήν μου, μήπως και πειστώ εγώ να το παραδεχτώ και τα άλλα παιδάκια να με δεχτούν ως είδος που ναι υπάρχει ανάμεσα μας. Μπορεί και να ήταν αυθόρμητο βέβαια ή απλά μια στατιστική έρευνα που είχε κληθεί η διευθύντρια μας να κάνει. Ποιος ξέρει; Προς το τέλος πια του δημοτικού και αργότερα στο γυμνάσιο –εκεί μαζευτήκαμε και άλλοι του «είδους» – το παραδέχτηκα και σε εμένα και στους άλλους.
Στις μέρες μας βέβαια τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την έννοια και την κατάσταση του διαζυγίου και ουδείς δεν το αντιμετωπίζει ως κάτι παραπάνω από μια απλή πληροφορία, ένα αποδεκτό και αναμενόμενο δεδομένο.
Και επειδή η ζωή κύκλους κάνει, εκεί γύρω στα 20 something μου γνώρισα έναν άνδρα που είχε χωρίσει και είχε δυο παιδιά. Οι φίλες μου και άλλοι γνωστοί στο άκουσμα αυτής της συνθήκης ψιλοπάγωναν. «Χωρισμένος; Με παιδιά; Γιατί δεν βρίσκεις κανέναν «καθαρό» να ξεκινήσετε μαζί τη ζωή σας;». Δεν θεωρούσα ότι όντως ήταν ο,τι καλύτερο –από πρακτικής και οικονομικής απόψεως: πότε θα βλέπει τα δικά του παιδιά, πόσα χρήματα πρέπει να βγάζει για να συντηρηθούν δυο οικογένειες, κλειστός ή ανοιχτός γάμος, θα θέλει να κάνει παιδιά μαζί μου… Αλλά ήταν κάτι σαν φόρος τιμής. Οι δικοί μου γονείς, μετά το διαζύγιο τους, έφτιαξαν τη ζωή τους και αγαπήθηκαν από ανθρώπους για αυτό που ήταν: χωρισμένοι με δυο παιδιά.
Η ζωή δεν ξεκινά με έναν γάμο ούτε τελειώνει με ένα διαζύγιο. Τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για κάτι νέο, για κάτι διαφορετικό και αλλιώτικο. Μόνο ο θάνατος είναι ικανός να αποτελέσει απαράκλητη λήξη, ορατό τέρμα. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια στάση, μια αναμονή. Ανακτάς δυνάμεις και προχωράς.
Και είναι αλήθεια ότι όταν συναντάς έναν χωρισμένο αφήνεις τον εαυτό σου να παρασυρθεί σε αναρωτήσεις του τύπου «Και γιατί χώρισε; Μήπως δεν είναι καλός; Γιατί να επενδύσω σε κάποιον που απέτυχε να βιώσει την ευτυχία στο γάμο του και να τον κρατήσει; Λες στην αρχή να είναι καλός και στην πορεία, όταν και εμείς παντρευτούμε, να δείξει το κακό πρόσωπο του;». Όλα αυτά μπορεί να είναι σωστά και όλα αυτά να είναι λάθος. Αυτό που ξεχνάμε πολλές φορές είναι να βάζουμε τον εαυτό μας στην θέση του άλλου. Σίγουρα, αν ήμασταν εμείς οι χωρισμένες δεν θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν με τόσο αυστηρή καχυποψία. Άλλωστε, πόσες φορές έχετε χωρίσει από σχέσεις; Αυτό σημαίνει ότι κανείς άλλος δεν έπρεπε να δεσμευτεί μαζί σας; Εξάλλου, αυτό σημαίνει δέχομαι να παντρευτώ κάποιον. Τον δέχομαι και τον εκτιμώ γι’ αυτό που είναι, γι αυτά που «κουβαλάει», γι αυτά που έχει η ψυχή και η καρδιά του.
Το ότι βάζουμε το μεγαλύτερο συναίσθημα που είναι η αγάπη σε στενά, κομπλεξικά κοινωνικά πλαίσια θεωρώ ότι είναι λάθος. Λάθος αν επιθυμείς να ζήσεις στην ουσία της τη ζωή σου. Οι συστολές και οι φόβοι καμιά φορά κάνουν τα πάντα να μοιάζουν μικρά και μίζερα.

gamos.gr

Only in

Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του συνδικάτου με την Κάμαλα Χάρις, το συνδικάτο επέλεξε να μην υποστηρίξει κανένα στις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024