Το καλύτερο ουίσκι του κόσμου είναι… ιαπωνικό
Ο συγγραφέας της «Βίβλου του Ουίσκι» αποφάνθηκε πως το καλύτερο malt του κόσμου δεν φτιάχνεται στη Σκωτία, αλλά στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Όσα πρωτεία είχαν οι Σκωτσέζοι εδώ και πολλές δεκαετίες, φαίνεται να τα χάνουν ένα προς ένα: η «Βίβλος του Ουίσκι», μια λίστα ποιότητας που φτιάχνεται στο τέλος κάθε χρόνου από τον ειδικό Τζιμ Μάρεϊ, δίνει το βραβείο για το κορυφαίο malt ουίσκι όχι σε κάποιο αποστακτήριο της επίσημης χώρας καταγωγής του ποτού, της Σκωτίας, αλλά στο γιαπωνέζικο αποστακτήριο Γιαμαζάκι και το ουίσκι Σαντόρι (Suntory).
Ο Μάρεϊ, στην έκδοση του 2015 του παγκόσμιου οδηγού που εκδίδει ετησίως για τα κορυφαία ουίσκι αποφαίνεται πως το Suntory’s Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 είναι το κορυφαίο, με σκορ 97.5 στα 100. Μάλιστα επιβραβεύει μεταξύ άλλων το «ελαφρύ, παιχνιδιάρικο κάψιμο» που αφήνει στον ουρανίσκο το ουίσκι, χαρακτηρίζοντας το ως «σχεδόν τέλειο».
Είναι η πρώτη φορά, στα 12 χρόνια που δημοσιεύεται ο συγκεκριμένος κατάλογος, που η Σκωτία χάνει τα ηνία και ένα ουίσκι από την Ιαπωνία βρίσκεται στην πρώτη θέση. Τα κακά νέα όμως για τη Σκωτία δεν σταματούν εδώ, καθώς η τεράστια βιομηχανία της Σκωτίας δεν έχει ούτε έναν εκπρόσωπο στους πρώτους πέντε της λίστας, γεγονός που σύμφωνα με τον Μάρεϊ θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όλους τους βρετανούς παραγωγούς ουίσκι.
Το αποστακτήριο Γιαμαζάκι, που εδρεύει στο Κιότο της Ιαπωνίας, παράγει περίπου 18.000 φιάλες το χρόνο, οι οποίες πωλούνται προς 130 ευρώ έκαστη, μόνον διαδικτυακά ή σε επιλεγμένες κάβες ανά τον κόσμο.Σύμφωνα με τον βρετανό ειδικό, το Suntory οφείλει την τόσο ιδιαίτερη γεύση του στο ότι παλαιώνεται για 12 έως 15 χρόνια μέσα σε βαρέλια στα οποία πριν έχει ωριμάσει ισπανικό κρασί της ποικιλίας sherry οloroso.
Και μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουν το ουίσκι Σαντόρι από τη γνωστή ταινία «Χαμένοι στη Μετάφραση» και τη διαφήμιση του Μπιλ Μάρεϊ (ακόμη ένας… Μάρεϊ που επιβεβαιώνει την ανώτερη ποιότητα του ως ουίσκι). Ωστόσο η ιστορία του ποτού στην Ιαπωνία δεν είναι καινούργια, αλλά ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα: τότε που ο Μασατάκα Τακετσούρου, ένας νεαρός χημικός από τη Χιροσίμα, πήγε στη Σκωτία με έναν και μοναδικό στόχο: να μάθει πώς φτιάχνεται το ουίσκι και να μεταφέρει τη γνώση αυτή στην πατρίδα του. Οσο καιρό σπούδαζε, γνώρισε και παντρεύτηκε μια σκωτσέζα, την Ρίτα Κάουαν, την οποία πήρε κατόπιν μαζί του στην Ιαπωνία, όπου το 1923 άνοιξαν το αποστακτήριο του Γιαμαζάκι, μεταλαμπαδεύοντας στην επιχείρηση τους όλη τους τη γνώση για την παρασκευή ενός καλού ουίσκι.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μέλος διοίκησης Φενέρ: «Το Παναθηναϊκός – Βαλένθια είναι απόψε, οι καιρικές συνθήκες δεν διαφέρουν, τι θα αλλάξει;»
- Ευρωπαϊκό πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ στο Χ για αδιαφάνεια και παραπλάνηση χρηστών – Ενόχληση στην Ουάσιγκτον
- Γαλλία: Πατέρας βίαζε την κόρη του και απέκτησε μαζί της τρία παιδιά
- Γλασκώβη: Ένας νεκρός και τρεις στο νοσοκομείο μετά από ταραχές στους δρόμους της πόλης
- Δήμος χορηγεί επίδομα στέγασης σε γιατρούς που υπηρετούν στο νησί και δεν διαθέτουν κατοικία
- Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα φέτος – Υπολογισμός και δικαιούχοι – Τι να κάνετε αν δεν το λάβετε
