Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λ.Μπορλετώ: «Η επόμενη ταινία μου θέλω να είναι μιούζικαλ σε στριπ κλαμπ»

Λ.Μπορλετώ: «Η επόμενη ταινία μου θέλω να είναι μιούζικαλ σε στριπ κλαμπ»

Η Λυσί Μπορλετώ είναι μία μικροκαμωμένη και γεμάτη ενέργεια Γαλλίδα. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως την πρώτη της ταινία επέλεξε να την γυρίσει στον σκληρό και απαιτητικό χώρο ενός φορτηγού-πλοίου. Η επόμενη θα ήθελε να διαδραματίζεται σε έναν τελείως διαφορετικό χώρο: ένα στριπ κλαμπ. «Θα ήθελα να γυρίσω ένα μιούζικαλ σε ένα στριπ κλαμπ» λέει στο in.gr.

Η Λυσί Μπορλετώ είναι μία μικροκαμωμένη και γεμάτη ενέργεια Γαλλίδα. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως την πρώτη της ταινία επέλεξε να την γυρίσει στον σκληρό και απαιτητικό χώρο ενός φορτηγού-πλοίου. Η επόμενη θα ήθελε να διαδραματίζεται σε έναν τελείως διαφορετικό χώρο: ένα στριπ κλαμπ. «Θα ήθελα να γυρίσω ένα μιούζικαλ σε ένα στριπ κλαμπ» λέει.

Όπως και η ηρωίδα της, Αλίς, όμως, έτσι και η Λ.Μπορλετώ είναι μία σκηνοθέτιδα θαρραλέα. «Μου αρέσουν οι προκλήσεις» παραδέχεται η ίδια, μιλώντας στο in.gr.

«Τα γυρίσματα σε ένα φορτηγό πλοίο είναι πράγματι πολύ δύσκολα -με όλους τους στενούς διαδρόμους, τα μικρά δωμάτια και τη ζέστη και την μυρωδιά στο μηχανοστάσιο-, αλλά είδα τις προκλήσεις σαν ευκαιρίες: ήθελα να τις αντιμετωπίσω και να δω πώς θα τα καταφέρω».

Στο Fidelio, Η Οδύσσεια της Αλίκης, που προβλήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε γεμάτες αίθουσες, η σκηνοθέτιδα παρακολουθεί την Αλίκη, μία μηχανικό πλοίου που αφήνει τον φίλο της και πηγαίνει να εργαστεί ως δεύτερη μηχανικός σε ένα φορτηγό-πλοίο, όπου ανακαλύπτει ότι καπετάνιος είναι ο πρώτος της μεγάλος έρωτας.

Όταν τη ρωτάμε για τον τίτλο της ταινίας και το πώς το Fidelio παραπέμπει στην πίστη, λέει: «Ναι, φυσικά έχει σχέση με την πίστη, αλλά αναφέρεται και στη γνωστή όπερα του Μπετόβεν. Πιστεύω ότι η ταινία δεν αφορά μόνο την πίστη ή τις ερωτικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις γενικότερα. Η ηρωίδα μου ακούει τις επιθυμίες της, αλλά νοιάζεται για όλους τους ερωτικούς παρτενέρ της. Δεν ηθικολογώ στην ταινία, δεν κρίνω τους χαρακτήρες μου.»

Ερωτηθείσα πώς της ήρθε η έμπνευση για την ταινία, παραδέχεται ότι η κεντρική ηρωίδα είναι βασισμένη στην καλύτερή της φίλη και το γεγονός ότι παρά το ότι είναι μικροκαμωμένη έγινε μηχανικός σε πλοίο.

«Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον να γυρίσω ταινία σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Στην αρχή σκέφτηκα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ, αλλά μετά σκέφτηκα πώς στην πραγματικότητα θα ήθελα η ταινία να είναι για τον έρωτα και τη δέσμευση. Μου φάνηκε κάπως ‘βρώμικο’ να ζητήσω από κάποιον να δείξει τη ζωή του στο σινεμά, οπότε αποφάσισα να κάνω μια ταινία μυθοπλασίας».

Τα γυρίσματα έγιναν στη διάρκεια επτά ταξιδιών από τη Μασσαλία στην Τυνησία. Το πλήρωμα ήταν παρόν και οι συντελεστές μπορούσαν να θέσουν τις ερωτήσεις που τους ενδιέφεραν. «Το δύσκολο ήταν να βρούμε το πλοίο. Αφού βρήκαμε κάποιον που αγαπά το σινεμά και θέλησε να μας βοηθήσει, τα υπόλοιπα έπρεπε να γίνουν πολύ γρήγορα. Έπρεπε άμεσα να βρω τους ηθοποιούς και να ξεκινήσουν τα γυρίσματα» λέει.

Στην ταινία, η Μπορλετώ συνεργάστηκε με την Αριάν Λαμπέντ, γνωστή φιγούρα στο ελληνικό σινεμά (έχει πρωταγωνιστήσει στο Attenberg και τις Άλπεις) και με ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα. Η ερμηνεία της Αριάν βραβεύτηκε, μάλιστα, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

«Είδα την Αριάν όταν βγήκε το Attenberg στη Γαλλία και τη σημείωσα στη λίστα με τις ηθοποιούς που ήθελα οπωσδήποτε να δουλέψω. Ήθελα μια ηθοποιό επαγγελματία που να μην είναι όμως υπερβολικά γνωστή στη Γαλλία, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί σταδιακά να την ανακαλύψει.

» Αυτό που μου αρέσει στην Αριάν είναι ότι είναι κοσμογυρισμένη: είναι Γαλλίδα, έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, μένει στο Λονδίνο και ταξιδεύει πολύ για τη δουλειά της. Είναι μια θαυμάσια ηθοποιός, χρησιμοποιεί όλο το σώμα της και είναι ατρόμητη. […] Στην ταινία της ζητήθηκε να κάνει μερικά πολύ δύσκολα πράγματα και δεν φοβήθηκε καθόλου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι όταν εμείς οι δύο συναντιόμαστε δεν μπορούμε να αποφύγουμε να κάνουμε πάρτι.»

Όσο για το επόμενο πρότζεκτ της, ήδη έχει κάτι στο μυαλό της: «Θα διαδραματίζεται σε ένα πολύ θηλυκό περιβάλλον. Θα λαμβάνει χώρα σε ένα στριπ κλαμπ. Το έχουμε δει συχνά ως σκηνικό σε ταινίες αλλά όχι πολύ συχνά από την πλευρά των γυναικών. Μπορεί να είναι πολύ σκοτεινό –έχει να κάνει με χρήματα, εξουσία και σαγήνευση-, αλλά αν βάλεις και λίγο χιούμορ, γίνεται κάτι τελείως διαφορετικό. Ιδανικά, θα ήθελα να κάνω ένα μιούζικαλ σε στριπ κλαμπ.»

Την επόμενη ημέρα την συναντώ και πάλι στην Αποθήκη Γ’ στο λιμάνι. Έχει προηγηθεί η πρώτη προβολή της ταινίας της που πραγματοποιήθηκε σε γεμάτη αίθουσα.

«Ήταν πολύ ωραία εμπειρία» παραδέχεται ενθουσιασμένη. Τον ίδιο ενθουσιασμό δείχνει και όταν μου μιλάει για την επίσκεψή της στη Βεργίνα. «Εντυπωσιάστηκα» μου λέει. «Παραλίγο να βάλω τα κλάματα όταν μπήκα μέσα, με έπιασε δέος».

Αποστολή: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024