«Όταν βρίσκεσαι στο εσωτερικό ενός τανκ είναι σαν να βυθίζεις το κεφάλι σου στο νερό», δηλώνει ο Μπραντ Πιτ, μιλώντας για τη νέα του ταινία «Fury».

Η σκηνοθεσία της ταινίας ανήκει στον Ντέιβιντ Άγιερ, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπραντ Πιτ πρωταγωνιστεί σε πολεμική ταινία. Το «Fury» γυρνά πίσω το χρόνο στο 1945, στη στιγμή της κατάρρευσης του ναζιστικού καθεστώτος, όταν το αμερικανικό πλήρωμα ενός άρματος μάχης αντιμετωπίζει τον γερμανικό στρατό.

Μιλώντας για την ταινία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro», ο 50χρονος ηθοποιός, αναφέρει ότι «πρόκειται για μια γοητευτική περίοδο της ιστορίας κατά την οποία ανυψώνεται μια ιδεολογία για να κυριέψει το λαό».
Αναφερόμενος στην πηγή έμπνευσής του, ο Μπραντ Πιτ ξεχωρίζει το «Das Boot» (Το υποβρύχιο), τη γερμανική πολεμική ταινία του Wolfgang Petersen. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στο Das Boot έχει κανείς την εντύπωση ότι ζει στο εσωτερικού ενός υποβρυχίου».Μ ια εντύπωση που, όπως λέει, καλλιεργείται και στο «Fury». Να σημειωθεί ότι ο Μπραντ Πιτ περνά το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας σε ένα αυθεντικό τανκ Sherman.
«Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων διάβαζα το μυθιστόρημα του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, ‘Ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο’, που αναφέρεται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τη σκοπιά ενός νεαρού Γερμανού στο ανατολικό μέτωπο. Μου έκανε εντύπωση η συνάφειά του με το δικό μας έργο».
Παράλληλα, ο Μπραντ Πιτ προσθέτει ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει δεν είναι «τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά το να νιώσουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου».
Η ταινία «Fury» βασίζεται και σε αυθεντικές μαρτυρίες. «Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε έναν μεγάλο αριθμό βετεράνων και να χρησιμοποιήσουμε τις μαρτυρίες τους, που αφορούσαν τη μάχη των Αρδεννών ή άλλες λιγότερο γνωστές μάχες».
«Όταν βλέπω την ταινία, βλέπω πρώτα μια οικογένεια δυσλειτουργική που αναγκάζεται να συνυπάρξει και να αντιμετωπίσει μαζί τα χειρότερα. Στην πραγματικότητα, ένα τανκ είναι ένα περιβάλλον πιο καταπραϋντικό. Όταν βρίσκεσαι στο εσωτερικό του είναι σαν να βυθίζεις το κεφάλι σου στο νερό, μένοντας ανεπηρέαστος από τους εξωτερικούς θορύβους. Ακόμα και όταν ήμασταν σφιγμένοι σαν σαρδέλες και η πολυκοσμία βρόμιζε την ατμόσφαιρα, αντέξαμε. Μην ξεχνάτε ότι εκείνη την εποχή οι τύποι αυτοί ζούσαν έτσι για μήνες. Όλο τους το χρόνο τον περνούσαν στο εσωτερικό. Και το εννοώ: όλο τους το χρόνο!», σημειώνει ο ηθοποιός και παραγωγός της ταινίας αποτυπώνοντας το δύσκολο κλίμα, κάτω από το οποίο γυρίστηκε η ταινία.
Μιλώντας και με την ιδιότητα του παραγωγού ο Μπραντ Πιτ αναφέρει: «Δεν αντιμετωπίζω αυτήν την ευθύνη με επιπολαιότητα. Έχω πολύ συγκεκριμένες ιδέες για τις ταινίες που παράγω, γιατί κάθε ιστορία μπορεί να τη διηγηθεί κανείς με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους»
Παράλληλα, υπογραμμίζει: «Χάρη στον κινηματογράφο, ξαναβλέπω τον εαυτό μου παιδί, να μεγαλώνει στα βουνά Ozark στο βάθος του Μιζούρι, ανακαλύπτοντας έναν κόσμο κρυμμένο. Και αυτό είναι που με κάνει να θέλω να μοιραστώ τις εντυπώσεις μου».
Αναφερόμενος, τέλος, στην ταινία «By the sea» που πρόκειται να γυρίσει με την Αντζελίνα Τζολί, δηλώνει:
«Η Αντζελίνα με κατέπληξε με τη σιγουριά της. Είναι σκληροτράχηλη. Η ιστορία της ταινίας, που ξετυλίγεται στη δεκαετία του ’70, είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι μια ακτινογραφία των περισσότερων ζευγαριών σε κρίση».

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ