Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμάλ Κλούνι: Δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας, ώρα να επιστρέψουν τα Γλυπτά

Αμάλ Κλούνι: Δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας, ώρα να επιστρέψουν τα Γλυπτά

Το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο και το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να το αναγνωρίσει, δήλωσε η δικηγόρος Αμάλ Κλούνι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ξεναγήθηκε νωρίτερα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι θα συμβεί σε περίπτωση προσφυγής στο δικαστήριο, ο υπουργός Πολιτισμού είπε: «Μην προτρέχετε, δεν πάμε ακόμα σε δίκη». Φωτορεπορτάζ...

Το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο και το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να το αναγνωρίσει, δήλωσε η δικηγόρος Αμάλ Κλούνι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ξεναγήθηκε νωρίτερα.

Η κ. Κλούνι είπε ότι έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία αδικία που έχει διαρκέσει πολύ, είπε.

«Πιστεύουμε ότι είναι μία αδικία που έχει διαρκέσει πάρα πολύ. Και σε έναν κόσμο που έχει τόσα πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα, αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί και μπορεί να λυθεί προς όφελος και των δύο πλευρών» τόνισε.

Διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να λυθεί το θέμα φιλικά και αυτή θα αποφασίσει. «Περιμένουμε την πορεία του αιτήματος στην UNESCO για διαμεσολάβηση πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στα επόμενα βήματα» συμπλήρωσε η Αμάλ Κλούνι που βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με τους νομικούς Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας της UNESCO. «Πρέπει να εξαντλήσουμε το αίτημα στην UNESCO» τόνισε.

«Το ζήτημα είναι και ευρωπαϊκό και πολιτικό και διμερές» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα συμβεί εάν μία δικαστική απόφαση είναι αρνητική για την Ελλάδα, ο κ. Τασούλας απάντησε: «Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη, μην βιάζεστε».

Οι τρεις νομικοί θα παρέχουν συμβουλές στην Ελλάδα όσο η χώρα θα περιμένει να δει την απάντηση της Βρετανίας (εάν υπάρξει) στο αίτημα της UNESCO για διαμεσολάβηση στο ζήτημα των Γλυπτών. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει ένα εξάμηνο.

Οι Κλούνι, Ρόμπερτσον και Πάλμερ πρόκειται να καταθέσουν τις νομικές τους προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις αρχές του χρόνου.

Και οι τρεις νομικοί σημείωσαν ότι η περίπτωση των Γλυπτών είναι μοναδική και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ντόμινο διεκδικήσεων από άλλες χώρες. Χαρακτηριστικά η κ. Κλούνι είπε: «Αυτό που λέμε είναι να δείξει το Βρετανικό Μουσείο καλή θέληση και να δώσει τα Γλυπτά. Το μόνο προηγούμενο που μπορεί να δημιουργηθεί είναι να εμπνευστούν και άλλα μουσεία και να κάνουν το ίδιο».

Η κ. Κλούνι είπε ότι το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί φιλικά με τον δανεισμό για παράδειγμα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς άλλων αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο.

Ερωτηθείσα εάν θα ζητήσει από τον σύζυγό της, Τζορτζ Κλούνι, να προωθήσει το θέμα των Γλυπτών, απάντησε: «Ακόμα και τόσο νωρίς στον γάμο μου είμαι αρκετά σοφή για να ξέρω ότι αυτό εξαρτάται από εκείνον».

Ο συνεργάτης της Τζέφρι Ρόμπερτσον δήλωσε ότι τα Γλυπτά εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο «κάτω από ψυχρό και δυνατό φως, σαν πτώματα σε νεκροτομείο», όπως είπε. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, βρίσκεται μόνο το 40% των Γλυπτών, όπου μπορεί να τα εκτιμήσει κανείς στη σκιά της Ακρόπολης κάτω από τον μπλε ουρανό και να δει την έναρξη του πολιτισμού.

Ενώ για τον Λόρδο Έλγιν είπε ότι «εάν ζούσε, σήμερα θα ήταν φυλακή» και τόνισε ότι χρησιμοποίησε τη διπλωματική του θέση για να κλέψει τα Γλυπτά.

Ο ίδιος τόνισε ότι η προσέγγιση του βρετανικού νομικού γραφείου δεν έχει ως στόχο να αδειάσουν τα μουσεία της Δύσης από τα έργα τέχνης, «αλλά για έναν νόμο που θα ωφελήσει την ανθρωπότητα, ενώνοντας ξανά τον πλέον μοναδικό –εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την ταυτολογία- θησαυρό της».

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορεί να είναι αποτελεσματική. Επισήμανε, ωστόσο, ότι αν περιμένει κανείς πολύ καιρό μέχρι να αναλάβει δράση, μπορεί να χάσει την ευκαιρία.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον να επιλυθεί το ζήτημα. Το Βρετανικό Μουσείο έχει πει ότι δεν θα δώσει ποτέ τα Γλυπτά στην Ελλάδα. Το επόμενο βήμα (σ.σ. σε περίπτωση που η διαμεσολάβηση δεν έχει αποτέλεσμα) θα ήταν η προσφυγή σε ένα διεθνές δικαστήριο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Νόρμαν Πάλμερ δήλωσε ότι ο κώδικας λειτουργίας των βρετανικών μουσείων ορίζει ότι σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο τα μουσεία οφείλουν να μεταβάλλονται ανάλογα με τη διεθνή νομοθεσία και τις φιλοδοξίες του κοινού.

«Θέλω να τονίσω ότι ήρθαμε εδώ με πνεύμα συμφιλίωσης, όχι για να γίνουμε αντιπαθητικοί, όχι για να γίνουμε επιθετικοί, αλλά για να δούμε αντικειμενικά πως αυτό το θαυμάσιο εργαλείο, ο νόμος –και θυμηθείτε ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα σε αυτό από τον νόμο, υπάρχουν ζητήματα ηθικής, καθώς και η ακαδημαϊκή συζήτηση για το θέμα, πώς όλοι αυτοί οι θετικοί παράγοντες μπορούν να συνδυαστούν, ώστε να βρεθεί μια λύση» είπε.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ είπε ότι η διεκδίκηση κινείται σε ένα πεδίο που δεν έχει πάει ποτέ.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια, έχει πολλούς φίλους. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι τα Μάρμαρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα» δήλωσε.

Η ομάδα των νομικών συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ευχαρίστησε την ομάδα για τη στήριξή τους στο ελληνικό αίτημα. Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Δημήτρη Παντερμαλή, ενώ μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024