Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γκίκας-Φέρμορ-Κράξτον: Τρεις δημιουργοί, μία έκθεση

Γκίκας-Φέρμορ-Κράξτον: Τρεις δημιουργοί, μία έκθεση

Τη σχέση του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα με τον άγγλο περιηγητή Πάτρικ Λι Φέρμορ και τον άγγλο ζωγράφο Τζον Κράξτον, των οποίων οι ζωές συνδέθηκαν μέσα από κοινούς τόπους, αναδεικνύει η έκθεση «Γκίκας - Fermor - Craxton: 3 τόποι, 3 δημιουργοί» που θα εγκαινιαστεί στις 16 Οκτωβρίου στο Κτήριο Πινακοθήκης Ν.Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3) του Μουσείου Μπενάκη.

Τη σχέση του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα με τον άγγλο περιηγητή Πάτρικ Λι Φέρμορ και τον άγγλο ζωγράφο Τζον Κράξτον, των οποίων οι ζωές συνδέθηκαν μέσα από κοινούς τόπους -την Ύδρα, την Καρδαμύλη και την Κέρκυρα- αναδεικνύει η έκθεση «Γκίκας – Fermor – Craxton: 3 τόποι, 3 δημιουργοί» που θα εγκαινιαστεί στις 16 Οκτωβρίου στο Κτήριο Πινακοθήκης Ν.Χατζηκυριάκου – Γκίκα (Κριεζώτου 3) του Μουσείου Μπενάκη.

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, άγγλος περιηγητής και συγγραφέας, έχτισε το σπίτι του στην Καρδαμύλη της Μάνης, το οποίο και κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη. Εκεί φιλοξένησε ήδη από τη δεκαετία του 1960, τους δύο ζωγράφους, έργα των οποίων κοσμούσαν τους τοίχους της οικίας του.

Νωρίτερα, πόλο έλξης και για τους τρεις αποτέλεσε το αρχοντικό του Γκίκα στην Ύδρα, «εργοστάσιο πεζογραφίας» όπως το αποκάλεσε ο Φέρμορ, ο οποίος έζησε εκεί για δύο χρόνια γράφοντας το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου του «Μάνη».

Αλλά και ο Τζον Κράξτον αγάπησε το τοπίο της Ύδρας και απεικόνισε στα έργα του. Η πολύτιμη βοήθειά του τις μέρες μετά την πυρκαγιά στο σπίτι του Γκίκα, το 1961, περιγράφεται στην εκτενή τους αλληλογραφία. Σε μία από αυτές τις επιστολές, ο Κράξτον γράφει στο ζεύγος Γκίκα πως ίσως είχε έρθει η ώρα να εξερευνήσουν καινούργιους τόπους, και πράγματι η κατοικία στην Κέρκυρα έμελλε να καλύψει το κενό και να αποτελέσει ένα νέο τόπο συνάντησης και δημιουργίας.

Επιστολές, χειρόγραφα, εκδόσεις και φωτογραφίες αποτελούν το κεντρικό θέμα της έκθεσης και πλαισιώνονται από σχέδια του Ν. Χ. Γκίκα και του Τζον Κράξτον. Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα έργα των δύο παραπάνω ζωγράφων που προέρχονται από την οικία του Φέρμορ στην Καρδαμύλη.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ώς τις 10 Ιανουαρίου 2015, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου έλληνα ζωγράφου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024