Μάχες για το κέντρο του Κομπανί, διαμαρτυρίες Κούρδων μέχρι τη Χάγη
Στο κέντρο του Κομπανί έχει φτάσει πλέον η ύστατη προσπάθεια διάσωσης της πόλης από την τζιχαντιστική ISIS, με τους Κούρδους να μάχονται ενώ η μαύρη σημαία της οργάνωσης έχει υψωθεί στο ανατολικό τμήμα της πόλης και οι άμαχοι τρέπονται σε φυγή. Αεροπορικές επιδρομές δυτικά της πόλης. Διαμαρτυρίες των Κούρδων σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, με εκατό διαδηλωτές να κάνουν «έφοδο» μέχρι και στην ολλανδική Βουλή στη Χάγη, αλλά και ένταση στην Κωνσταντινούπολη.
Στο κέντρο του Κομπανί έχει φτάσει πλέον η ύστατη προσπάθεια διάσωσης της πόλης από την τζιχαντιστική ISIS, με τους Κούρδους να μάχονται ενώ η μαύρη σημαία της οργάνωσης έχει υψωθεί στο ανατολικό τμήμα της πόλης και οι άμαχοι τρέπονται σε φυγή. Διαμαρτυρίες των Κούρδων σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, με εκατό διαδηλωτές να κάνουν «έφοδο» μέχρι και στην ολλανδική Βουλή στη Χάγη, καταλαμβάνοντας συμβολικά το κτίριο τη νύχτα.
Συγκλίνουσες αναφορές από ξένα πρακτορεία και από αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για συγκρούσεις που έχουν φτάσει πια μέσα στην πόλη, με τρία τμήματά της να έχουν ήδη καταληφθεί από τους τζιχαντιστές.
Οι ένοπλοι της ISIS έχουν εξαπολύσει επίθεση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης, πάνω στη συροτουρκική μεθόριο, με εξοπλισμό που υπερτερεί κατά πολύ των τοπικών κουρδικών ομάδων άμυνας (κυρίως της YPG).
Έξω από το Κομπανί σημειώθηκαν νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών, στα δυτικά της πόλης.
To μεσημέρι ωστόσο, η σημαία της ISIS κυμάτιζαν σε κτίριο του Κομπανί που είχε καταληφθεί. Τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι στην πόλη βρίσκονται δύο χιλιάδες μαχητές της οργάνωσης.
Το πρωί της Τρίτης, Κούρδοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι άλλοι 2.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν με κάθε μέσο από το Κομπανί. Από την έναρξη της επίθεσης, δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι της βόρειας Συρίας έχουν διαφύγει στην τουρκική πλευρά.
Έφοδος Κούρδων στην ολλανδική Βουλή – ένταση στην Κωνσταντινούπολη
Η απειλή να πέσει το Κομπανί έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία τόσο στη γειτονική Τουρκία όσο και στις κουρδικές κοινότητες στο εξωτερικό. Τη νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη, περίπου εκατό διαδηλωτές -Κούρδοι στην μεγάλη πλειονότητά τους- μπήκαν στο κτίριο της ολλανδικής Βουλής στη Χάγη με πανό και συνθήματα για το Κομπανί.
Σύμφωνα με το Reuters, εκτός από τις δυνάμεις της αστυνομίας που στάλθηκαν αναπτύχθηκε και ελικόπτερο πάνω από την περιοχή. Δεν αναφέρθηκε πάντως περαιτέρω ένταση.
Παράλληλα, περίπου 200 Κούρδοι διαδηλωτές έκαθαν καθιστική διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών με αίτημα την παροχή ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθεια στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, Κούρδοι ακτιβιστές στην Ευρώπη προσπαθούν με εκδηλώσεις και παράστασεις διαμαρτυρίας να τραβήξουν την προσοχή στον κίνδυνο που εγείρει η επέλαση των τζιχαντιστών στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.
Η κατάσταση όμως στην Κωνσταντινούπολη βγήκε εκτός ελέγχου τη νύχτα προς Τρίτη. Διαδήλωση για το Κομπανί κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, με πετροπόλεμο με την αστυνομία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα λεωφορείο. Αναφορές για διαδηλώσεις σε τεταμένο κλίμα υπήρχαν και για άλλες πόλεις, από τη Σμύρνη μέχρι τις πόλεις με κουρδικό πληθυσμό στα νοτιοανατολικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αγρότες: Εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την χώρα – «Δεν θα φύγουμε από τα μπλόκα»
- Αλέξης Γρηγορόπουλος: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα 17 χρόνια μετά την εξέγερση των δεύτερων «Δεκεμβριανών»
- Ελένη Φουρέιρα: Κορυφαία γυναίκα καλλιτέχνις της χρονιάς στο Spotify
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (6/12): Πού θα δείτε Ολυμπιακός – ΟΦΗ και τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης
- Σαλαμίνα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τα γενέθλια της 75χρονης – Πώς οδηγήθηκε στη φυλακή η νύφη της
- Βασιλιάς Κάρολος: Κουρτίνες από παλάτι του έγιναν κάλτσες για φιλανθρωπία