Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης, παραδέχεται ο Μπορίσοφ μετά την κάλπη

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης, παραδέχεται ο Μπορίσοφ μετά την κάλπη

Επιφυλακτικός για τη δυνατότητα να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση εμφανίζεται ο αρχηγός του βουλγαρικού GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Με το μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων να έχει καταμετρηθεί, το κεντροδεξιό κόμμα εμφανίζεται πρώτο με διαφορά αλλά μακριά από την αυτοδυναμία. Το GERB θα εξετάσει πώς θα κινηθεί, ενώ οι Σοσιαλιστές λένε πως θα γίνουν «υπεύθυνη αντιπολίτευση» -απορρίπτοντας, στην παρούσα φάση, το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.

Επιφυλακτικός για τη δυνατότητα να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση εμφανίζεται ο αρχηγός του βουλγαρικού GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Με το μεγαλύτερο μέρος των αποτελεσμάτων να έχει καταμετρηθεί, το κεντροδεξιό κόμμα εμφανίζεται πρώτο με διαφορά αλλά μακριά από την αυτοδυναμία.

Ο αρχηγός του GERB περιορίστηκε στο ότι το κόμμα θα εξετάσει πώς θα κινηθεί. Οι Σοσιαλιστές λένε πως θα γίνουν «υπεύθυνη αντιπολίτευση» -απορρίπτοντας, στην παρούσα φάση, το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα με σχεδόν ολοκληρωμένη την καταμέτρηση, το GERB αποσπά 32,66% και αφήνει αρκετά πίσω του το Σοσιαλιστικό Κόμματος (BSP), το οποίο συγκεντρώνει 15,34%.

Στην επόμενη Βουλή μπαίνουν άλλα έξι κόμματα: Το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPC) με 14,79%), οι Μεταρρυθμιστές με 8,92%, το Πατριωτικό Μέτωπο με 7,3%, το «Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία» με 5,69%, το «Ατάκα» με 4,53% και το κεντροαριστερό ABV με 4,16%.

Μιλώντας ήδη μετά την ανακοίνωση των exit polls, η γενική εικόνα των οποίων επιβεβαιώθηκε με το αποτέλεσμα, ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι «με αυτή τη σύνθεση, δεν βλέπω πώς μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση».

Πρόσθεσε, δε, ότι το κόμμα του θα περιμένει για τα επίσημα αποτελέσματα αλλά και για την εκδήλωση προθέσεων και θέσεων από τα άλλα κόμματα ή συνασπισμούς που φαίνεται να παίρνουν το «εισιτήριο» για τη Βουλή, προτού πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Χωρίς θριαμβολογίες, ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι εκλογές έδωσαν στο κόμμα του ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των άλλων κομμάτων, με σημαντικό προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο, είπε πως εξαιτίας της «φτωχής» επίδοσης του κόμματος στις εκλογές και των λίγων εδρών που φαίνεται να κερδίζει, η πλειοψηφία (σε συνδυασμό με τις έδρες του GERB) θα ήταν ασταθής.

Εξαπέλυσε, παράλληλα, επίθεση στο κόμμα αυτό για τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για μια ενδεχόμενη συνεργασία με το GERB, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης υπό την καθοδήγηση προσώπου διαφορετικού από τον κ. Μπορίσοφ.

Ο επικεφαλής του GERB τόνισε πως «δεν φοβάται να είναι στο τιμόνι» της χώρας και σημείωσε πως το κόμμα του δεν μπορεί να συνεργαστεί με το MRF. «Τους συγχαίρω για τα καλά αποτελέσματα, αλλά δεν μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αυτούς» τόνισε.

Ο κ. Μπορίσοφ είπε ακόμη ότι η Βουλγαρία έχει πρόβλημα με μια αδύναμη Αριστερά. «Η Αριστερά παρουσιάστηκε μέσω εξαιρετικά λαϊκιστικών κομμάτων. Προφανώς, το πρόβλημα του BSP δεν ήταν ο πρώην ηγέτης τους Σεργκέι Στανίσεφ- είχαν ακόμη χειρότερη επίδοση με τον νέο ηγέτη τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός του GERB κάλεσε, επίσης, τους ηγέτες των κομμάτων ή συνασπισμών που θα έχουν εκπροσώπηση στη νέα Βουλή να επαναθεωρήσουν τις θέσεις τους και να μην βιαστούν να προβούν σε εξαγγελίες.

Απηύθυνε, δε, πρόσκληση για συνομιλίες και ενδεχομένως ακόμη και με διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της χώρας προκειμένου, όπως τόνισε, «να καταστεί σαφές τι συμβιβασμούς είναι έτοιμος να κάνει ο καθένας στο όνομα της εθνικής σταθερότητας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024