Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR
Δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με την οποία δίνεται η τελική πιστοποίηση στο ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου Διαχειριστή Φυσικού Αερίου. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν.
Δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με την οποία δίνεται η τελική πιστοποίηση στο ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου Διαχειριστή Φυσικού Αερίου. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν.
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επιβολή πρόσθετων υποχρεώσεων στο ΔΕΣΦΑ, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των μετοχών του μεταβιβάζεται σε εταιρεία εκτός ΕΕ.
Οι πρόσθετες υποχρεώσεις που επιβάλλονται αφορούν κυρίως τη διασφάλιση ότι ο ΔΕΣΦΑ, υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν θα λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ του αγωγού ΤΑΡ (δεδομένου ότι η SOCAR μετέχει και στην Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού).
Επίσης ο ΔΕΣΦΑ θα εισηγηθεί στη ΡΑΕ εντός έξι μηνών από την αποκρατικοποίηση συγκεκριμένο σχέδιο με το οποίο θα διασφαλίζεται η ύπαρξη ικανού αριθμού εργαζομένων για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του ως Διαχειριστή.
Προηγήθηκε η ψήφιση τροπολογίας με την οποία η ΡΑΕ μπορεί να επιβάλει την αναστολή της άσκησης του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του βασικού μετόχου του ΔΕΣΦΑ σε περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας ή της ΕΕ ή παραβιάζεται το εθνικό ή το Κοινοτικό δίκαιο.
Η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2013. Το τίμημα είναι 400 εκατ. ευρώ και πωλητές είναι το ΤΑΙΠΕΔ (31%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (35%).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω» – Το ηχητικό που ανατρέπει την ομολογία στην υπόθεση
- Τσερνόμπιλ: Η προστατευτική κατασκευή δεν μπλοκάρει πλέον τη ραδιενέργεια οκτώ μήνες μετά το πλήγμα
- Κακοκαιρία Byron: Συναγερμός στη Λάρισα – Πλημμύρισαν τα πρώτα σπίτια από την υπερχείλιση του Ενιπέα
- Ο Μπόρζες αποθέωσε τον Ιωαννίδη μετά από το Μπενφίκα – Σπόρτινγκ
- Ποιοτική απασχόληση: Για την εργασιακή Ιθάκη… είναι μακρύς ο δρόμος
- Γιατί και πώς να παίξετε με τον σκύλο σας

