Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «ναι» και τα «όχι» των διασήμων για το δημοψήφισμα της Σκωτίας

Τα «ναι» και τα «όχι» των διασήμων για το δημοψήφισμα της Σκωτίας

Στραμμένο στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Με τις δημοσκοπήσεις να δημιουργούν ομιχλώδες τοπίο και το Λονδίνο να υπόσχεται ανταλλάγματα στους Σκωτσέζους για να ψηφίσουν υπέρ του «όχι», διάσημες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου δίνουν τη δική τους «ψήφο».

Στραμμένο στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Με τις δημοσκοπήσεις να δημιουργούν ομιχλώδες τοπίο και το Λονδίνο να υπόσχεται ανταλλάγματα στους Σκωτσέζους για να ψηφίσουν υπέρ του «όχι», διάσημες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου δίνουν τη δική τους «ψήφο».

«Ναι» στην απόσχιση λέει ο Σον Κόνερι, που όπως ανέφερε στη «Mirror»: «Το «ναι» έχει ενωτικό χαρακτήρα, είναι βαθιά ριζωμένο στην ισότητα και βασίζεται στη δημοκρατική αξία που θέλει τους πολίτες της Σκωτίας να μεριμνούν οι ίδιοι για το μέλλον τους».

Υπέρ του «ναι» συντάσσεται και ο Τζεράρντ Μπάτλερ, που αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος που να μην δικαιολογεί την ανεξαρτησία της Σκώτιας» αφού «είναι μια άλλη χώρα με διαφορετικούς ανθρώπους και συνήθειες»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μπράιαν Κοξ, που γεννήθηκε στο Ντάντι αλλά δεν μπορεί να ψηφίσει καθώς δεν κατοικεί πια στη Σκώτια. Μιλώντας στο BBC για τη σημασία που έχει η ανεξαρτησία της Σκωτίας, δηλώνει: «Είναι η πολιτιστική μου κληρονομιά, είναι ό,τι πιο σημαντικό για μένα».

Και ο κωμικός Κέβιν Μπρίτζες ευθυγραμμίζεται με το «στρατόπεδο» του «ναι». Όπως είπε στο περιοδικό «Big Issue», πιθανόν να ψηφίσει υπέρ της απόσχισης, αλλά επικεντρώνεται στο καλλιτεχνικό κομμάτι.

«Προσπαθώ να εστιάσω στο πώς θα εξελιχθεί το κωμικό – καλλιτεχνικό κομμάτι εάν η Σκωτία είναι ανεξάρτητη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η σχεδιάστρια μόδας, Βίβιαν Γουέστγουντ, κάλεσε τη Σκωτία να ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της, λέγοντας πως θα «έχει επιρροή στον κόσμο ως ανεξάρτητη χώρα».

Ο καλλιτέχνης, Φράνκι Μπόιλ, όπως έχουν δείξει οι αναρτήσεις του στο Twitter έχει υπάρξει θερμός υποστηρικτής της απόσχισης. Ο ίδιος όμως δεν πιστεύει πως η Σκωτία θα ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της. «Οι μισοί θα δουν τα όνειρα και τις ελπίδες τους να καταστρέφονται, επομένως υπάρχει θέμα συμφερόντων».

Στο στρατόπεδο του «όχι», από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του είναι οι Μικ Τζάγκερ, Πολ ΜακΚάρτνεϋ, Τζούντι Ντεντς, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Πάτρικ Στιούαρτ και άλλοι διάσημοι Βρετανοί που υπέγραψαν μία επιστολή, τον Αύγουστο, στους «Αγαπητούς Ψηφοφόρους της Σκώτιας», με το οποίο δήλωναν το πόσο εκτιμούν τους αμοιβαίους δεσμούς της Κοινοπολιτείας.

«Πιστεύω ότι η Σκωτία πρέπει να παραμείνει κομμάτι της Βρετανίας» δήλωσε από την πλευρά της η τραγουδίστρια Σούζαν Μπόιλ στην εφημερίδα «The Scottish Sun», ενώ προσέθεσε: «Είμαι υπερήφανη για τη Σκωτία, αλλά δεν είμαι εθνικίστρια».

Μπορεί να συγκαταλέγεται στις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Σκωτία, ο κωμικός Μπίλι Κόνολι όμως δεν θα δώσει το «παρών» την Πέμπτη στο δημοψήφισμα. Με μια λιτή, αλλά μεστή δήλωση αναφέρει: «Η κατάληξη θα είναι θετική για τους Σκωτσέζους, θα έχουν αυτό που τους αξίζει».

Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, από την πλευρά της, έχει δώσει 1,68 εκατ. δολάρια στην καμπάνια υπέρ του «όχι» με τίτλο «Καλύτερα Μαζί». Μιλώντας δε για το δημοψήφισμα μέσα από το πρίσμα της Οικονομίας δηλώνει: «Η Σκωτία είναι μια χώρα όπως οι άλλες, που υπόκειται σε πιέσεις. Πρέπει να ανταγωνιστεί τις διεθνείς αγορές και να προστατευτεί από τις απειλές».

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, τέλος, εμφανίστηκε «γεφυροποιός» μεταξύ των Σκωτσέζων και του Λονδίνου: «Θέλουμε να ξέρετε πόσο σημαντική είναι η μεταξύ μας σχέση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024