Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποροσένκο: «Δύσκολη αλλά ελέγξιμη» η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Ποροσένκο: «Δύσκολη αλλά ελέγξιμη» η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Ο ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μετά τις απώλειες που είχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και τις καταγγελίες για παρουσία ρώσων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος, τόνισε ότι η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη είναι «εξαιρετικά δύσκολη [...] αλλά ελέγξιμη». Ο Ποροσένκο κάλεσε να μην υπάρξει πανικός. Δεκαπέντε άμαχοι νεκροί από πυρά πυροβολικού στο Ντονέτσκ. Εκτάκτως συνεδριάζουν ΟΑΣΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας μετά τις απώλειες που είχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και τις καταγγελίες για παρουσία ρώσων στρατιωτών και τεθωρακισμένων οχημάτων σε ουκρανικό έδαφος, τόνισε ότι η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη είναι «εξαιρετικά δύσκολη […] αλλά ελέγξιμη» όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Ο Ποροσένκο, μιλώντας στη διάρκεια της συνάντησής του με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας μετά την πτώση της πόλης Νοβοαζόφσκ στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, είπε ότι ρωσικά στρατεύματα «έσπευσαν να βοηθήσουν» τους αντάρτες μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Η κατάληψη του Νοβοαζόφσκ αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο, καθώς αφήνει ευάλωτη τη Μαριούπολη.

Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν για να υπερασπιστούν την παραλιακή πόλη Μαριούπολη, στα δυτικά του Νοβοαζόφσκ, στην Αζοφική Θάλασσα και δήλωσε ότι έχουν αρκετούς στρατιώτες για να αποτρέψουν την κατάληψή της από τους αντάρτες.

Εκπρόσωπος του ουκρανού προέδρου δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι το κεντρικό μήνυμα του Ποροσένκο στους συμβούλους ασφαλείας του ήταν: «Είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Το βασικό είναι να μην υπάρξει πανικός».

Μετά τις καταγγελίες της Πολωνίας ότι υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή ρώσων στρατιωτών στις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία εκτιμά πως περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες λαμβάνουν μέρος στις μάχες.

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δύο οχηματοπομπές με τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είδε ρωσικά τανκς χωρίς διακριτικά στη ρωσική πλευρά των συνόρων, περίπου 3 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι 15 άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά του πυροβολικού που έπληξαν πολλές συνοικίες στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή τους, οι τοπικές αρχές χαρακτήρισαν τη γενικότερη κατάσταση «πολύ τεταμένη».

Εκτάκτως συνεδριάζει στη Βιέννη ο ΟΑΣΕ για την κρίση στην Ουκρανία, ενώ εκτάκτως συνεδριάζει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αντιπροσώπων των 28 κρατών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας για να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να στέλνει τανκς στην Ουκρανία, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερες συνέπειες εάν δεν βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση.

«Απλά δεν είναι αρκετό να συμμετέχει (η Ρωσία) σε συνομιλίες στο Μινσκ, ενώ τα ρωσικά τανκς συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα στην Ουκρανία. Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να σταματήσει άμεσα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024