Ομπάμα-Μέρκελ προειδοποιούν τη Ρωσία να μην επέμβει στην Ουκρανία
Προειδοποίηση στη Μόσχα ότι θα υποστεί περαιτέρω συνέπειες εάν επέμβει στην Ουκρανία, ακόμα και για «ανθρωπιστικούς σκοπούς» απηύθυναν το Σάββατο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή.
Προειδοποίηση στη Μόσχα ότι θα υποστεί περαιτέρω συνέπειες εάν επέμβει στην Ουκρανία, ακόμα και για «ανθρωπιστικούς σκοπούς» απηύθυναν το Σάββατο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η όποια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, ακόμη και για υποτιθέμενους ‘ανθρωπιστικούς’ σκοπούς, δίχως την επίσημη, εκπεφρασμένη συναίνεση και εξουσιοδότηση της κυβέρνησης της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα προκαλέσει επιπρόσθετες συνέπειες» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι θα χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας για να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσία ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Κιέβου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει μονομερώς στην ανάληψη δράσης στην επικράτεια της γειτονικής της χώρας, με ανθρωπιστικούς σκοπούς ή μη.
«Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε σε τι αναφέρεται η Ουκρανία. Δεν υπήρξε καμιά απόπειρα των ρωσικών δυνάμεων να διεισδύσουν» στο ουκρανικό έδαφος, δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζον Κέρι και κάλεσε να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για την αποτροπή της επαπειλούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής στις νοτιοανατολικές περιφέρειες» της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε πως ο Κέρι «επιβεβαίωσε πως διεξάγεται έργο προς τον σκοπό αυτό σε συνεργασία με τις αρχές στο Κίεβο».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ανρί: «Λανθασμένη η κόκκινη στον Κουμπαρσί, η αποβολή του άλλαξε εντελώς το Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο»
- Προειδοποίηση ΔΝΤ: Ο πόλεμος μπορεί να βυθίσει σε επισιτιστική ανασφάλεια άλλα 45 εκατ. ανθρώπους
- Ο Μαρκ Ρούτε αποθέωσε τον… Τραμπ: «Θαυμάζω την ηγεσία του» – Τι είπε για τον «αφανισμό» του Ιράν
- Ρίξτε μια ματιά στο τρένο με το οποίο ταξίδευε ο Τίτο
- Εκτός ο Ευαγγέλου: Χωρίς Έλληνα διαιτητή το μουντιάλ, όπου πάνε Νορβηγός και Σουηδός
- «Κροτίδες» μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Γεωργιάδη για τα ρουσφέτια: Τώρα θυμήθηκε το Πάσχα ο ρουσφετάκιας υπουργός για να ξεφύγει


