Τρίτη 05 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξενάγηση σε μια φουτουριστική φάρμα εσωτερικού χώρου

Ξενάγηση σε μια φουτουριστική φάρμα εσωτερικού χώρου

Ένα εργοστάσιο της Sony που εγκαταλείφθηκε μετά το φονικό σεισμό στην Ιαπωνία το 2011 έχει πλέον μετατραπεί στο «μεγαλύτερο εργοστάσιο λαχανικών του κόσμου», μια φάρμα εσωτερικού χώρου, φωτισμένη με LED, στην οποία παράγονται 10.000 μαρούλια την ημέρα.

Ένα εργοστάσιο της Sony που εγκαταλείφθηκε μετά το φονικό σεισμό στην Ιαπωνία το 2011 έχει πλέον μετατραπεί στο «μεγαλύτερο εργοστάσιο λαχανικών του κόσμου», μια φάρμα εσωτερικού χώρου, φωτισμένη με LED, στην οποία παράγονται 10.000 μαρούλια την ημέρα.

Στη φουτουριστική φάρμα της εταιρείας Mirai, τα μαρούλια αναπτύσσονται σε ράφια συνολικής έκτασης 2.320 τετραγωνικών μέτρων, κάτω από 17.500 λαμπτήρες LED που παράγουν ένα απόκοσμο μοβ φως.

Το σχεδόν αποστειρωμένο εργοστάσιο, το οποίο λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στη σεισμόπληκτη επαρχία Μιγιάγκι, είναι τόσο αποδοτικό ώστε περιορίζει τη σπατάλη από το 30 με 40 τοις εκατό σε μια συμβατική καλλιέργεια μαρουλιού σε μόλις 3%.

Και αυτό χωρίς να χρησιμοποιούνται καθόλου εντομοκτόνα.

«Στην Ιαπωνία υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους εδώ και 40 με 50 χρόνια» λέει ο Σιγκεχάρου Σιμαμούρα, φυσιολόγος φυτών και διευθύνων σύμβουλος της Mirai, σε συνέντευξή του στο National Geographic.

Η αγροτική παραγωγή στην Ιαπωνία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και η καλλιέργεια σε κλειστούς χώρους θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα τρόφιμα, επισημαίνει.

«Η τεχνολογία που ανέπτυξε η Mirai χρησιμοποιεί λιγότερο από το 1% του νερού που απαιτείται συνήθως για την καλλιέργεια λαχανικών. Μπορούμε επομένως να εξοικονομούμε νερό, καλλιεργώντας λαχανικά σε εργοστασιακό περιβάλλον, και να χρησιμοποιούμε το νερό αυτό για να παράγουμε περισσότερα σιτηρά σε άλλες τοποθεσίες».

Όπως εξηγεί ο Σιγκεχάρου, ένα μεγάλο μέρος του νερού της άρδευσης χάνεται βαθιά στο έδαφος ή εξατμίζεται. Στη φάρμα του Μιγιάγκι, όμως, ακόμα και το νερό που διαπνέουν τα φύλλα των φυτών συλλέγεται και ανακυκλώνεται.

Η φάρμα χρησιμοποιεί ευρυζωνικές διαδικτυακές συνδέσεις για την παρακολούθηση των φυτών και καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας για κλιματισμό και φωτισμό. Ωστόσο οι λάμπες LED, τις οποίες σχεδίασε η General Electric Japan ειδικά για τη Mirai, μειώνουν την κατανάλωση καθώς εκπέμπουν φως μόνο στα μήκη κύματος που χρειάζονται τα φυτά για φωτοσύνθεση: μόνο μπλε και κόκκινο φως αντί για λευκό.

Η φάρμα του Μιγιάγκι κατασκευάστηκε έπειτα από την επιτυχία δύο μικρότερων μονάδων στη Μογγολία, και η Mirai σχεδιάζει τώρα την υλοποίηση δύο μεγάλων εργοστασίων στο Χονγκ Κονγκ και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την καλλιέργεια κι άλλων λαχανικών όπως οι τομάτες και τα φρούτα, τα μαρούλια όμως είναι πιο επικερδή επειδή αναπτύσσονται ταχύτερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φιλικό με τη Γερμανία στις 7 Ιουνίου για την Εθνική

Μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Euro, η Εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Γερμανία σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 05 Μαρτίου 2024