Το κόκκινο καγκουρό «έχει πέντε πόδια»
Τα καγκουρό είναι περισσότερο γνωστά για τα άλματά τους, όταν όμως βόσκουν στο γρασίδι περπατούν στα τέσσερα, με την ουρά να παίζει το ρόλο του πέμπτου ποδιού, αποκαλύπτουν τα πειράματα διεθνούς ερευνητικής ομάδας.
Τα καγκουρό είναι περισσότερο γνωστά για τα άλματά τους, όταν όμως βόσκουν στο γρασίδι περπατούν στα τέσσερα, με την ουρά να παίζει το ρόλο του πέμπτου ποδιού, αποκαλύπτουν τα πειράματα διεθνούς ερευνητικής ομάδας.
Η μελέτη αφορά το κόκκινο καγκουρό (Macropus rufus), το μεγαλύτερο από τα τέσσερα είδη καγκουρό της Ωκεανίας, το οποίο έχει έναν ασυνήθιστο τρόπο κίνησης: όταν βόσκει μετακινεί προς τα εμπρός και τα δύο πίσω πόδια ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας την ουρά και τα μπροστινά πόδια για να στηρίξουν το σώμα τους στο έδαφος.
«Διαπιστώσαμε ότι όταν το καγκουρό περπατά χρησιμοποιεί την ουρά σαν πόδι» αναφέρει ο Μάξουελ Νόντελαν του Πανεπιστημίου «Σάιμον Φρέιζερ» στον Καναδά, επικεφαλής της μελέτης. «Παράγει μάλιστα με την ουρά του το ίδιο μηχανικό έργο που παράγει ένα από τα πόδια του» επισημαίνει.
Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Biology Letters, τα ευρήματα προέρχονται από τη βιντεοσκόπηση πέντε καγκουρό σε ζωολογικό κήπο του Σίδνεϊ τα οποία εκπαιδεύτηκαν να τρέχουν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο με αντάλλαγμα λιχουδιές. Αισθητήρες που είχαν τοποθετηθεί στο διάδρομο μετρούσαν τις δυνάμεις που ασκούσαν οι ουρές και τα πόδια των πειραματόζωων στον κατακόρυφο και τον οριζόντιο άξονα.
«Διαπιστώσαμε ότι η ουρά προσφέρει όση προωστική δύναμη προσφέρουν τα μπροστινά και τα πίσω πόδια μαζί» γράφουν οι ερευνητές για την «πεντάποδη βάδιση» του μαρσιποφόρου.
Επισημαίνουν πάντως ότι η μυώδης ουρά, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 20 σπόνδυλους, έχει κι άλλες χρήσεις: λειτουργεί ως δυναμικό αντίβαρο στα άλματα και επιπλέον προσφέρει ισορροπία στους τσακωμούς μεταξύ αρσενικών, όταν το ένα ζώο πιάνει το άλλο από τους ώμους, γέρνει προς τα πίσω και κλοτσά τον αντίπαλο στο στομάχι.
Είναι μια σειρά χρήσεων για την ουρά που εμφανίστηκαν σχετικά πρόσφατα στην εξέλιξη -οι πρόγονοι των σημερινών καγκουρό χρησιμοποιούσαν κάποτε την ουρά τους για να κρέμονται από τα δέντρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο γρήγορος ύπνος πριν το μεσημέρι κρύβει περισσότερους κινδύνους από όσους νομίζεις
- Ο Τραμπ περιγράφει λεπτό προς λεπτό την επίθεση στο δείπνο των ανταποκριτών – «Η ταχύτητα του δράστη ήταν εντυπωσιακή»
- Εκκαθαρίσεις, θρησκεία, πόλεμος: Το Πεντάγωνο στη δίνη ενός αχαλίνωτου Χέγκσεθ, που κάνει «πολιτιστικό πόλεμο»
- Συνταγή: Κεφτέδες κοκκινιστοί με φέτα
- Καύσιμα: Οι τιμές στην Ευρώπη πριν τον πόλεμο και μετά την εκεχειρία – Η απόλυτη σύγκριση με βάση τα επίσημα στοιχεία
- Στη Ρωσία έφτασε ο Αραγτσί, θα συναντηθεί με Πούτιν – Αναφορές ότι το Ιράν κατέθεσε στις ΗΠΑ νέα πρόταση για το Ορμούζ



