Παρασκευή 12 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Δραματικό το πρόβλημα της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο

Κομισιόν: Δραματικό το πρόβλημα της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο

Τα ιχθυαποθέματα της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης αποκαθίστανται, η Μεσόγειος όμως εξακολουθεί να απειλείται από την υπεραλίευση, προειδοποίησε εκ νέου την Πέμπτη η ευρωπαία επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη. Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων στα ευρωπαϊκά νερά έρχεται ενόψει του καθορισμού των ορίων για την αλιεία για το 2015.

Τα ιχθυαποθέματα της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης αποκαθίστανται, η Μεσόγειος όμως εξακολουθεί να απειλείται από την υπεραλίευση, προειδοποίησε εκ νέου την Πέμπτη η ευρωπαία επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη.

Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων στα ευρωπαϊκά νερά έρχεται ενόψει του καθορισμού των ορίων για την αλιεία για το 2015.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι πληθυσμοί ψαριών στη Μεσόγειο παρουσιάζουν ζοφερή εικόνα εφόσον το 96% των πληθυσμών βυθόβιων ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ για τα πελαγικά είδη, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος, το ποσοστό αυτό είναι τουλάχιστον 71%.

Στη Μαύρη Θάλασσα, όλα τα βυθόβια ψάρια καθώς και το 33% των πελαγικών αποθεμάτων υπεραλιεύονται.

Η κατάσταση βελτιώθηκε ωστόσο στην περιοχή του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, η οποία περιλαμβάνει τη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, η υπεραλίευση μειώθηκε από το 86% που ήταν το 2009 (υπεραλιεύονταν τα 30 από τα 35 αποθέματα που είχαν εξεταστεί) στο 41% το 2014 (19 από 46 αποθέματα).

Η έκθεση είναι το πρώτο έγγραφο διαβούλευσης μετά την έναρξη ισχύος της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής την 1η Ιανουαρίου 2014. Το νέο πλαίσιο μεταξύ άλλων περιορίζει την απόρριψη την πρακτική της απόρριψης νεκρών ψαριών, τα οποία πιάνονται στα δίχτυα ως «παράπλευρη απώλεια» της αλιείας άλλων ειδών.

Καθιερώνει επίσης τις λεγόμενες Μέγιστες Βιώσιμες Ποσότητες, δηλαδή όρια στις ποσότητες που μπορούν να αλιεύονται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των αλιευόμενων ειδών. Τα όρια αυτά καθορίζονται με βάσει επιστημονικές γνωμοδοτήσεις φορέων όπως το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ICES) και η Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (STECF).

Όμως, παρά την πρόοδο που φέρνει η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επέκριναν την ΕΕ για τη διατήρηση των επιδοτήσεων στα αλιευτικά σκάφη.

«Με προβληματίζει ιδιαίτερα η επιδείνωση της κατάστασης στη Μεσόγειο» τόνισε η Μαρία Δαμανάκη. «Τώρα που διαθέτουμε τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών που διενεργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν μπορούμε πια να αρνούμαστε την πραγματικότητα: γίνεται μεγάλη υπεραλίευση στη Μεσόγειο.

»Μπροστά μας έχουμε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο: πρέπει να ενισχύσουμε τις επιστημονικές ικανότητες και να εφαρμόσουμε περιφερειακά αλιευτικά σχέδια, ώστε να επανέλθουμε σε βιώσιμα επίπεδα αλιείας. Αν δεν δράσουμε τώρα, οι μελλοντικές γενιές θα στερηθούν τους πολύτιμους αυτούς πόρους. Η νέα κοινή αλιευτική πολιτική προσφέρει μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε και σκοπεύω να συζητήσω το θέμα αυτό με τους υπουργούς Αλιείας όλων των μεσογειακών κρατών μελών».

Όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, η επίτροπος Δαμανάκη δήλωσε:«Η αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό αποδεικνύει ότι με τους σωστούς κανόνες είναι δυνατόν να βάλουμε τέλος στην υπεραλίευση. Όταν είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία, όταν καθορίζονται τα κατάλληλα επίπεδα αλιευμάτων και, το σημαντικότερο, όταν οι αλιείς συμμετέχουν στις προσπάθειες προστασίας των ιχθυαποθεμάτων, είμαι βέβαιη ότι μπορούμε να πετύχουμε και άλλες βελτιώσεις στο μέλλον. Αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η νέα κοινή αλιευτική πολιτική».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το γκολ του Φορτούνη κορυφαίο των προημιτελικών (vid)

Το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού, αυτό που πέτυχε ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης ψηφίστηκε ως το κορυφαίο από την UEFA στα πρώτα ματς των προημιτελικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024