Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΕΚΑ: Διασφαλίζονται πλήρως οι εργαζόμενοι στη «Μικρή ΔΕΗ»

ΥΠΕΚΑ: Διασφαλίζονται πλήρως οι εργαζόμενοι στη «Μικρή ΔΕΗ»

Με βελτιώσεις θα κατατεθεί στις 2 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ». Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ασ.Παπαγεωργίου, μιλώντας στον Βήμα 99,5, επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι διασφαλίζονται πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων μετακινηθούν στη «Μικρή ΔΕΗ».

Με βελτιώσεις, κυρίως φρασεολογικές, όπως είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, θα κατατεθεί στις 2 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ.

«Κοιτάξαμε ιδιαίτερα κάποια θέματα στο νομοσχέδιο και θα υπάρξει φρασεολογική βελτίωση, προς αποφυγήν παρερμηνειών» τόνισε, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις κόντρα στη «Μικρή ΔΕΗ» ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει το άρθρο περί καθολικής διαδοχής, βάσει του οποίου μεταφέρονται πλήρως όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων από τη μία εταιρεία στην άλλη.

«Αυτό θα διευκρινιστεί και στη Βουλή, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις» είπε.

Το θέμα με τη «Μικρή ΔΕΗ» ξεκίνησε από την ευρωπαϊκή οδηγία για την ενέργεια που απαγορεύει τα μονοπώλια στην αγορά. «Η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2015 και η ΔΕΗ πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία» τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.

«Η κυρίαρχη θέση στην αγορά θα είναι το 70% και θα κάνουμε μια εταιρεία που θα έχει το 30%. Δηλαδή, δημιουργούμε μία νέα εταιρεία, ίδια με τη ΔΕΗ, αλλά μικρότερη. Αυτή η εταιρεία θα ιδιωτικοποιηθεί από τη ΔΕΗ και τα έσοδα θα πάνε στη ΔΕΗ» εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν οι ακόλουθες αλλαγές:

  • Διασφαλίζονται πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων μετακινηθούν στη μικρή ΔΕΗ και εξακολουθούν να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Οι υδάτινοι πόροι της ΔΕΗ που χρησιμοποιούνταν για άρδευση θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται από τους αγρότες.
  • Η «Μικρή ΔΕΗ» δεν θα πάρει ένα πελατολόγιο – φιλέτο από τη ΔΕΗ αλλά οι πελάτες θα είναι ισομερώς και δίκαια κατανεμημένοι στις δύο επιχειρήσεις.
  • Σε όσες περιοχές υπήρχε σχεδιασμός για νέο εργοστάσιο από τη ΔΕΗ όπως πχ η Φλώρινα, θα τεθεί πρόβλεψη για ‘επενδυτικό πριμ’, δηλαδή θα έχει προβάδισμα στον διαγωνισμό όποιος ενδιαφερόμενος δεσμευτεί για νέες επενδύσεις. Με άλλα λόγια θα υπάρξει ένα εύλογο τίμημα και δεν θα ληφθεί υπόψη μόνο η χρηματιστηριακή αξία.
  • Τα ισχύοντα δικαιώματα των πελατών του δικτύου της ΔΕΗ θα μεταφερθούν ως υποχρεώσεις στον ιδιώτη.
  • Η σύμβαση για την παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες θα συζητηθεί στη Βουλή ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη διαφάνεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024