Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διατροφή και γυμναστική κρατούν μακριά τα περιττά κιλά

Διατροφή και γυμναστική κρατούν μακριά τα περιττά κιλά

Τα προγράμματα που περιλαμβάνουν τόσο διατροφή όσο και γυμναστική μπορούν να αποτρέψουν την επαναπρόσληψη των περιττών κιλών, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Τα προγράμματα που περιλαμβάνουν τόσο διατροφή όσο και γυμναστική μπορούν να αποτρέψουν την επαναπρόσληψη των περιττών κιλών, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ στη Μ. Βρετανία, με επικεφαλής τον Δρ Στέφαν Ντομπροβσκι, μελέτησαν στοιχεία από 45 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 7.788 ενήλικες, οι οποίοι είχαν χάσει τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους. Οι μελέτες είχαν εστιάσει στην ικανότητα των ανθρώπων να διατηρούν το νέο τους σωματικό βάρος για τουλάχιστον 12 μήνες.

Στις 42 έρευνες συμπεριλαμβανόταν μια αρχική φάση απώλειας βάρους. Οι συμμετέχοντες σ’ αυτές είχαν χάσει κατά μέσο όρο περίπου 10,8 κιλά.

Επίσης στις μελέτες είχαν συνεκτιμηθεί ο ρόλος των διαφόρων αλλαγών στον τρόπο ζωής (διατροφή, γυμναστική, αντικατάσταση γευμάτων, φαγητό με παρέα ή όχι) καθώς και τα φάρμακα για απώλεια βάρους, στην προσπάθεια διατήρησης της μη επαναπρόσληψης των απολεσθέντων κιλών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε προγράμματα που συνδύαζαν διατροφή και γυμναστική είχαν πάρει 1,5 κιλά λιγότερα μετά από 12 μήνες, συγκριτικά με όσους δεν είχαν βοήθεια στην προσπάθεια να διατηρήσουν το νέο τους βάρος.

Επίσης παρατήρησαν ότι ο συνδυασμός της ορλιστάτη (ισχυρός, ειδικός και μακράς διάρκειας δράσης αναστολέας των γαστρεντερικών λιπασών) με συμπεριφορικές αλλαγές συντελούσε σε 1,8 λιγότερα κιλά μετά από 12 μήνες, συγκριτικά με άτομα που είχαν πάρει εικονικό φάρμακο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ορλιστάτη ήταν αποτελεσματικότερη στην μη επαναπρόσληψη των περιττών κιλών όταν λαμβανόταν σε υψηλές δόσεις, αλλά γενικά η δραστική ουσία είχε και γαστρεντερικές παρενέργειες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024