Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έργα του σπουδαίου φωτογράφου Ρίτσαρντ Άβεντον στην Αθήνα

Έργα του σπουδαίου φωτογράφου Ρίτσαρντ Άβεντον στην Αθήνα

Η γκαλερί Gagosian της Αθήνας παρουσιάζει φωτογραφίες του σπουδαίου φωτογράφου Ρίτσαρντ Άβεντον, σε συνέχεια της αναδρομικής του έκθεσης «Avedon: Women» που παρουσιάστηκε στην
γκαλερί Gagosian του Μπέβερλι Χιλς στα τέλη του 2013. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στις 20 Μαΐου και η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 25 Ιουλίου.

Η γκαλερί Gagosian της Αθήνας παρουσιάζει φωτογραφίες του σπουδαίου φωτογράφου Ρίτσαρντ Άβεντον, σε συνέχεια της αναδρομικής του έκθεσης «Avedon: Women» που παρουσιάστηκε στην
γκαλερί Gagosian του Μπέβερλι Χιλς στα τέλη του 2013.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται στις 20 Μαΐου και η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 25 Ιουλίου.

Η δουλειά του Άβεντον πάνω στο ρεπορτάζ, το πορτρέτο και τη μόδα κατήργησε τα όρια ανάμεσα στα διάφορα είδη φωτογραφίας και κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα θεματολογίας, από πρόσωπα διάσημα ή ανώνυμα έως ιστορικές στιγμές, όπως το Κίνημα για τα Πολιτικά ∆ικαιώματα του Ανθρώπου στην Αμερική και η πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Από τη δεκαετία του 1940 που ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος μόδας, έγινε γνωστός για τον χαρακτηριστικό τρόπο του με τον οποίο μεταμόρφωνε τις γυναίκες, αποτυπώνοντάς τες στο φωτογραφικό χαρτί.

Στα πορτρέτα του με εξέχοντα πρόσωπα από τον χώρο του πολιτισμού, ο Άβεντον κατάφερε να αποτυπώσει το δημιουργικό πνεύμα ολόκληρων δεκαετιών. Μεταξύ των φωτογραφιών που ανήκουν σε μία σειρά με διάσημους καλλιτέχνες υπάρχει μία με το χέρι του Χένρι Μουρ, η οποία αναδεικνύει την πεμπτουσία της ύπαρξης του διάσημου γλύπτη. Σε ένα πορτρέτο του Φράνσις Μπέικον το 1979, δύο εικόνες συνδυάζονται με τρόπο ώστε να παραπέμπουν στην τεχνική του καλλιτέχνη που αποτύπωνε θλιβερά τεμαχισμένες και δύσμορφες φιγούρες. Αυτή η τολμηρή και καινοτόμος προσέγγιση αποτελεί απόδειξη της οξυδέρκειας και της σφαιρικής αντιμετώπισης
με την οποία χειριζόταν ο Avedon τους ανθρώπους που φωτογράφιζε.

Ο Ρίτσαρντ Άβεντον (1923–2004) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ού
αιώνα. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας φωτογράφος
το 1942 στο Τμήμα Φωτογραφίας του Εμπορικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε το Design Laboratory στο New School.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος στο Harper’s Bazaar το 1945, για να συνεχίσει τελικά στο ανταγωνιστικό περιοδικό Vogue, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1988. Το 1992 έγινε ο πρώτος επικεφαλής φωτογράφος στο The New Yorker ως εσωτερικός συνεργάτης του περιοδικού. Τιμήθηκε με το βραβείο Master of Photography από το International Center of Photography και το έργο του περιλαμβάνεται σε σημαντικές συλλογές όπως του MoMA, του Smithsonian και του Metropolitan Museum of Art, μεταξύ αμέτρητων άλλων μουσείων και ιδρυμάτων ανά τον κόσμο. Είναι ο μοναδικός φωτογράφος για τον οποίον το Metropolitan Museum of Art διοργάνωσε δύο μεγάλες εκθέσεις, το 1978 και το 2002.

Gagosian Αθήνας, Μέρλιν 3, τηλ.: 210 3640215
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 π.μ.–6:00 μ.μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024