Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πρωτομαγιά

Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πρωτομαγιά

Μία γοητευτικά παράξενη ματιά σε μία εξωγήινη ζωή, μία περιπέτεια που σε κάνει να αισθάνεσαι παιδί και μια ματιά στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας υποδέχονται τον Μάιο στις κινηματογραφικές αίθουσες. Διαβάστε την άποψη του in.gr

Μία γοητευτικά παράξενη ματιά σε μία εξωγήινη ζωή, μία περιπέτεια που σε κάνει να αισθάνεσαι παιδί και μια ματιά στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας υποδέχονται τον Μάιο στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Κάτω από το Δέρμα

Η νέα ταινία του Τζόναθαν Γκλέιζερ αποτελεί μία παράξενη μικρή ταινία. Αφηγείται την ιστορία ενός εξωγήινου πλάσματος που έχει κατέβει στη γη και τρέφεται από τις μοναχικές ανδρικές υπάρξεις. Η Σκάρλετ Γιόχανσον διατηρεί τον ερωτισμό της, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα μυστήριο και εκπέμποντας μία θλίψη. Ο ρόλος ενός πλάσματος πέρα από αυτόν τον κόσμο (όπως και στο φετινό Her) της ταιριάζει πολύ. Η ταινία του Γκλέιζερ (γνωστού από τη Γέννηση με τη Νικόλ Κίντμαν) αποτελεί μία εμπειρία που πρέπει κανείς να την προσεγγίσει περισσότερο με την ψυχή, παρά με τη λογική. Οι υπέροχες εικόνες της φέρνουν στο νου διάφορους κινηματογραφιστές (από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ στον Αντρέι Ταρκόφσκι). Η διάρκειά της, όμως, δεδομένου του πειραματικού χαρακτήρα της και η επανάληψη κάποιων σεναριακών στοιχείων αποτελούν πρόβλημα που απαιτεί από τον θεατή την υπομονή του. Το τέλος, πάντως, αποζημιώνει.

Σκηνοθεσία:Τζόναθαν Γκλέιζερ
Πρωταγωνιστούν: Σκάρλετ Τζοχάνσον, Τζέρεμι ΜακΟυίλιαμς

The Amazing Spiderman 2

Ο δεύτερος Σπάιντερμαν επανέρχεται, καλύτερος από τον πρώτο. Ο Πήτερ Πάρκερ δεν είναι πια ένας ανέμελος νεαρός: αναρωτιέται αν μπορεί να διατηρήσει τη σχέση του με τη Γκουέν, αναζητά τις αιτίες της εξαφάνισης των γονιών του και προσπαθεί να σώσει τη Νέα Υόρκη από τους κακούς. Αν υπάρχει κάτι που ο Μαρκ Γουέμπ ξέρει να κάνει καλά, αυτό είναι να αναπτύσσει στην οθόνη τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο Πήτερ Πάρκερ είναι απλά ένας έφηβος που φοβάται, που προβληματίζεται, που διασκεδάζει. Η ταινία μας δείχνει ότι οι επιλογές του τον κάνουν αυτό που είναι, καθορίζοντας το μέλλον των ανθρώπων που συναντά (ανάμεσά τους και ο παλιός του φίλος, Χάρι Όσμπορν). Ταυτόχρονα, ο Γουέμπ φτιάχνει μια απολαυστική περιπέτεια, ένα εντυπωσιακό κινηματογραφικό ταξίδι με το τρενάκι του λούνα παρκ, που απογειώνεται στη σκηνή με τον Ελέκτρο στην Τάιμς Σκουέαρ. Ταυτόχρονα, ο Γουεμπ δίνει σημασία στους χαρακτήρες και τα κίνητρά τους. Πολύ πιο άνετοι στους ρόλους τους οι Άντριου Γκάρφιλντ και Έμμα Στόουν (καθώς είναι ζευγάρι και στη ζωή, η χημεία τους γίνεται φανερή και στην οθόνη). Αξιοπρόσεκτη η ερμηνεία του Ντέιν Ντε Χάαν και του Πολ Τζιαμάτι (αν και η παρουσία του δεύτερου είναι μικρή). Μάλλον απογοητευτική η ερμηνεία του Τζέιμι Φοξ. Μόνη ένσταση η διάρκεια της ταινίας και το γεγονός ότι χρειάστηκε η συμμετοχή τριών κακών. Μερικές φορές το περισσότερο δεν είναι και καλύτερο.

Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουέμπ
Πρωταγωνιστούν: Άντριου Γκάρφιλντ, Έμα Στόουν, Τζέιμι Φοξ, Ντέιν ΝτεΧάαν, Κάμπελ Σκοτ, Έμπεθ Ντέιβιτζ, Σάλι Φιλντ, Πολ Τζιαμάτι

Στιγμές στη ζωή ενός ήρωα

Μια οικογένεια ζει μακρυά από τα αστικά κέντρα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, στον καταυλισμό των Ρομά, στο Πόλτζιτς. Ο πατέρας Ναζίφ, μεταπουλά παλιοσίδερα από παλιά αυτοκίνητα. Η μητέρα Σενάντα, φροντίζει για το σπίτι και τις δυο μικρές τους κόρες. Μια μέρα νιώθει ένα έντονο πόνο στην κοιλιά της. Στην κλινική της λένε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το παιδί που κουβαλά- «λένε ότι είναι νεκρό». Κινδυνεύει από σηψαιμία και πρέπει να χειρουργηθεί. Ο Σενάντα όμως, δεν έχει ασφάλιση. Ένας αγώνας δρόμου ξεκινά, καθώς η απελπισία του μεγαλώνει.

Σκηνοθεσία: Ντάνις Τάνοβιτς
Πρωταγωνιστούν: Ναζίφ Μουτζίκ Σενάντα Αλιμάνοβιτς Σέμσα Μουτζίκ

Να κάθεσαι και να κοιτάς


Η Αντιγόνη φτάνει σε μία μικρή επαρχιακή πόλη. Εκεί θα συνάψει σχέση με έναν νεαρό που φαίνεται να επηρεάζεται από το αφεντικό του, ενώ θα βρει έναν παλιό της έρωτα και θα γίνει φίλη με μια προβληματική κοπέλα. Το θέμα είναι εάν -όταν έρθει αντιμέτωπη με τη βία- θα αποφασίσει να κάθεται και να κοιτάει. Μπορεί να έχει ονομάσει την ηρωίδα του Αντιγόνη, όμως η Αντιγόνη αυτή καμία σχέση δεν έχει με την ηρωίδα του Σοφοκλή. Πρόκειται για ένα πλάσμα κακομαθημένο που στη βία απαντά σπασμωδικά. Η ταινία έχει προβλήματα σεναριακά, τόσο στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, όσο και στο γεγονός ότι βλέπουμε εδώ πράγματα που έχουμε δει πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν στο ελληνικό σινεμά. Η ταινία θυμίζει το σινεμά του Γιάννη Οικονομίδη, χωρίς όμως να φτάνει τη δεξιοτεχνία του. Η σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Σερβετά είναι, όμως, αρκετά ενδιαφέρουσα. Με ένα καλύτερο σενάριο, θα μπορούσε να δώσει μια πιο ενδιαφέρουσα ταινία.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σερβετάς
Πρωταγωνιστούν: Μαρίνα Συμεού, Γιώργος Καφετζόπουλος, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Νίκος Γεωργάκης, Κωστής Σειραδάκης

Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ απασχολεί τον σκηνοθέτη Γιώργο Αυγερόπουλο, ο οποίος κατέγραψε με την κάμερά του τις πρώτες στιγμές μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ στο ντοκιμαντέρ του Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας. Ο σκηνοθέτης μίλησε με πρωταγωνιστές της ιστορίας (εργαζόμενους και πολιτικούς) και κατέγραψε τη «φωτιά» της στιγμής, αλλά το ντοκιμαντέρ του αποτελείται περισσότερο από εικόνες που έχουμε δει πολλές φορές στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, παρά από μία ουσιαστική έρευνα σχετικά με το τι οδήγησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος

Ένας σκίουρος σούπερ ήρωας

Μία παρέα τρωκτικών προσπαθεί να επιβιώσει στην αφιλόξενη Νέα Υόρκη. Όταν βρουν τον παράδεισο των ξηρών καρπών θα πιστέψουν ότι σώθηκαν. Όμως μία ομάδα ληστών θα εμποδίσει τα σχέδιά τους. Συνδυάζει μαφιόζικες κωμωδίες με χαριτωμένα ζωάκια, αλλά πόσες ταινίες με σκίουρους που προσπαθούν να σώσουν το δέντρο τους θα δούμε; Η απόπειρα είναι μάλλον κλασική και αδιάφορη και η ελληνική μεταγλώττιση πολύ κακή. Σκηνοθέτης ο ελληνοαμερικανός Πήτερ Λεπενιώτης, ενώ η παραγωγή είναι νοτιοκορεάτικη (κάτι που φαίνεται και από το Gangnam Style που ακούγεται συχνά πυκνά).

Σκηνοθεσία: Πίτερ Λεπενιώτης
Με τις φωνές των: Βασίλη Μήλιου, Σωτήρη Δούβρη, Μάντυς Λάμπου, Θάνου Χρήστου, Άντριας Ράπτη, Ινώς Στεφανή

Παράλληλα, από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα προβάλλεται και το Goldfish του Θάνου Τσαβλή στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024