Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους κοιμούνται το μεσημέρι

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους κοιμούνται το μεσημέρι

Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι που έχουν την συνήθεια να κοιμούνται το μεσημέρι, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι που έχουν την συνήθεια να κοιμούνται το μεσημέρι, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Η μελέτη του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ έρχεται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν κατά καιρούς τεκμηριώσει ότι ο μεσημεριανός ύπνος, ακόμη και όταν διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα, κάνει καλό στην υγεία.

Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, ο μεσημεριανός ύπνος έχει ευεργετικές ιδιότητες, καθώς μειώνει το στρες ιδίως για τους εργαζόμενους.

Άλλες μελέτες από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κυρίως, έχουν δείξει ότι ο συχνός μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλημάτων υγείας (καρδιαγγειακών και άλλων).

Στην παρούσα έρευνα, η Δρ τη Γιούε Λενγκ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο κοιμάται κανείς το μεσημέρι τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζει, ειδικά αν πάσχει από αναπνευστικά προβλήματα.

Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 13 χρόνια περισσότερα από 16.000 άτομα στην Μ. Βρετανία, όπου γενικώς δεν υπάρχει η συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου, και συσχέτισαν την συχνότητά του με τη διάρκεια ζωής των εθελοντών.

Πιο αναλυτικά, τα άτομα 40-79 ετών που κοιμόντουσαν καθημερινά το μεσημέρι για λιγότερο από μια ώρα είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερη πιθανότητα (σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν καθόλου το μεσημέρι) να πεθάνουν εντός των 13 ετών που διήρκεσε η μελέτη.

Όταν ο μεσημεριανός ύπνος διαρκούσε περισσότερο, τότε ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος, δηλαδή όσοι κοιμούνταν καθημερινά μετά το φαγητό για πάνω από μια ώρα, είχαν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Τα παραπάνω ευρήματα ίσχυαν ακόμη και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική άσκηση, καθώς και οι χρόνιες παθήσεις (άσθμα, καρκίνος, διαβήτης κ.α.).

Μάλιστα, ο μεσημεριανός ύπνος φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις. Όσοι κοιμούνταν καθημερινά λιγότερο από μια ώρα το μεσημέρι, είχαν 40% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αναπνευστικά νοσήματα, ποσοστό που έφθανε το 56% για όσους κοιμούνταν πάνω από μια ώρα.

Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τους μεσήλικες σε σχέση με τους ηλικιωμένους. Έτσι, τα άτομα 40-65 ετών, που κοιμούνταν καθημερινά για πάνω από μία ώρα, εμφάνιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν τα μεσημέρια.

Η αιτία που ο μεσημεριανός ύπνος φαίνεται να σχετίζεται με λιγότερα χρόνια ζωής, τουλάχιστον σε μερικούς ανθρώπους, είναι άγνωστη, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές. Μια πιθανότητα, όπως αναφέρουν, είναι ότι δεν είναι ανθυγιεινή η ίδια η συγκεκριμένη συνήθεια, αλλά όσοι συνηθίζουν να κοιμούνται αρκετά το μεσημέρι, έχουν κάποιες παθήσεις, που δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί και οι οποίες τελικά μειώνουν τη διάρκεια ζωής τους.

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προτού γίνουν οποιεσδήποτε ιατρικές συστάσεις», επισημαίνουν οι ερευνητές και τονίζουν ότι ο υπερβολικός σε διάρκεια μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αποτελεί χρήσιμο δείκτη για τον εντοπισμό υποκείμενων άγνωστων νοσημάτων, ιδίως αναπνευστικών, κυρίως για τα άτομα κάτω των 65 ετών. Για παράδειγμα, η άπνοια ύπνου μπορεί να προκαλεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη πάντως, η μελέτη δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα (περίπου το 85%) όσων κοιμούνται τα μεσημέρια λιγότερο από μία ώρα, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024