Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεντβέντεφ: Θέλουμε καλές οικονομικές σχέσεις με ΗΠΑ και Ευρώπη

Μεντβέντεφ: Θέλουμε καλές οικονομικές σχέσεις με ΗΠΑ και Ευρώπη

Καλές οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, παρά την ουκρανική κρίση, επιθυμεί η Ρωσία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντίμτρι Μεντβέντεφ σε συνέδριο επενδυτών. «Τα οικονομικά συμφέροντα δεν πρέπει να γίνουν θύμα πολιτικών προκαταλήψεων» είπε. Παράλληλα, η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι αναστέλλοντας τη συνεργασία με τη Μόσχα, επιστρέφει στη γλώσσα του Ψυχρού Πολέμου και αυξάνει τις πιέσεις προς το Κίεβο να αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές ομάδες.

Καλές οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, παρά την ουκρανική κρίση, επιθυμεί η Ρωσία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντίμτρι Μεντβέντεφ σε συνέδριο επενδυτών. «Τα οικονομικά συμφέροντα δεν πρέπει να γίνουν θύμα πολιτικών προκαταλήψεων» είπε.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά οι οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ λόγω των «πολιτικών φιλοδοξιών και των προκαταλήψεων» με φόντο την ουκρανική κρίση.

Παράλληλα, η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι αναστέλλοντας τη συνεργασία με τη Μόσχα, επιστρέφει στη γλώσσα του Ψυχρού Πολέμου και αυξάνει τις πιέσεις προς το Κίεβο να αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές ομάδες.

Η Μόσχα δήλωσε πως η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να αναστείλουν κάθε συνεργασία με τη Ρωσία σε πολιτικά και στρατιωτικά θέματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, δημιουργεί την αίσθηση ότι «πρόκειται για κάτι που έχουμε ξαναδεί».

«Η γλώσσα των δηλώσεων μοιάζει μάλλον με τα φραστικά κονταροχτυπήματα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.

Ο ίδιος προσθέτει πως η τελευταία φορά που το ΝΑΤΟ είχε πάρει μια τέτοια απόφαση –αναφορικά με τον πενθήμερης διάρκειας πόλεμο της Ρωσίας με τη Γεωργία το 2008–η συμμαχία επανέλαβε αργότερα τη συνεργασία με δική της πρωτοβουλία.

«Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιος θα κερδίσει από τη διακοπή της συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών και προκλήσεων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, της πειρατείας, καθώς και των φυσικών καταστροφών και των καταστροφών που προκαλεί ο άνθρωπος» επισημαίνει ο Λουκάσεβιτς.

«Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα δεν θα είναι η Ρωσία ή κράτη μέλη του ΝΑΤΟ» προσθέτει.

Την ίδια ώρα η Μόσχα αυξάνει τις πιέσεις επί της Ουκρανίας για να καταστείλει την άκρα δεξιά και να προστατεύσει τους ρωσόφωνους, ενώ εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν διεξάγει δημόσια συζήτηση για τα σχέδιά της να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, καθιστώντας σαφές ότι φοβάται πως δεν θα ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα της κοινότητας των ρωσόφωνων.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να αφοπλίσουν παράνομες ένοπλες ομάδες και η αστυνομία έκλεισε τη βάση στο Κίεβο της ακροδεξιάς εθνικιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας, έπειτα από ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς κατά το οποίο τραυματίσθηκαν τρεις άνθρωποι.

Η Μόσχα ζητεί από τις ουκρανικές αρχές να εφαρμόσουν μια συμφωνία που είχε υπογραφεί στις 21 Φεβρουαρίου από τον ανατραπέντα στις 22 Φεβρουαρίου και υποστηριζόμενο από τη Μόσχα Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στην οποία περιλαμβανόταν έκκληση προς τις οργανώσεις που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες να παραδώσουν τα παράνομα όπλα.

Στη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου περιλαμβανόταν επίσης έκκληση για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η συνταγματική αναθεώρηση διεξάγεται χωρίς κάλυψη από τον Τύπο και χωρίς δημόσια συζήτηση. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της, επισημαίνει πως η έλλειψη ενός ισορροπημένου συντάγματος ήταν η αιτία «των πολιτικών κατακλυσμών» που συγκλονίζουν, όπως σημειώνει, το ουκρανικό κράτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024