Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής: Τα έχουν ανάγκη τα παιδιά;

Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής: Τα έχουν ανάγκη τα παιδιά;

Δυστυχώς, παρά την πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για το ζήτημα της υγιεινής διατροφής των παιδιών σχολικής ηλικίας, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών ίσως να μη τρέφεται σωστά, δηλαδή σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών.

Με τον όρο συμπληρώματα διατροφής εννοούμε τα σκευάσματα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία, μπορεί να προτείνει κανείς σ’ ένα παιδί για τη διατροφή του οποίου υπάρχουν αμφιβολίες, αφού η χορήγηση τους δεν προκαλεί βλάβες, αλλά αντίθετα μπορεί να είναι ωφέλιμη καθώς θα χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό του μόνο ότι ενδεχομένως λείπει.

Η σωστή διατροφή, κατά την περίοδο που τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι εξαιρετικά σημαντική, η δε μη επαρκής πρόσληψη σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία μπορεί ακόμα να προδιαθέτει και στην ανάπτυξη νοσημάτων κατά την ενήλικη ζωή. Βασική προϋπόθεση επάρκειας είναι οι σωστές διατροφικές συνήθειες καθημερινά.

Δυστυχώς, παρά την πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για το ζήτημα της υγιεινής διατροφής των παιδιών σχολικής ηλικίας, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών ίσως να μη τρέφεται σωστά, δηλαδή σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών.

Η αλλαγή του τρόπου διατροφής, αλλά και της ίδιας της τροφής είναι δύο σοβαρές παράμετροι που ευθύνονται για τις τυχόν αστοχίες της σημερινής διατροφής τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

Έρευνα («Διατροφή Από το Σήμερα στο Αύριο» Τ. Μόρτογλου & Κ. Μόρτογλου, 2002) σε ότι αφορά τις συνήθειες διατροφής επιβεβαιώνει την πιθανότητα ανεπαρκούς πρόσληψης των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών. Η μελέτη έγινε σε 6.728 εφήβους καταγράφοντας συνήθειες που μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα σίτισης. Έδειξε ότι το 12%-15% εφήβων 15-18 ετών δεν πίνουν γάλα, το 45% των κοριτσιών και το 20% των αγοριών είχαν κάνει δίαιτα σε κάποια περίοδο της ζωής τους και ότι λιγότερο του 50% δεν είχε φάει φρούτο την προηγούμενη μέρα, ενώ μόνο το 15% είχε φάει 5 μερίδες φρούτων την προηγούμενη μέρα.

Οι ενδεχόμενες αστοχίες της διατροφής ενός σημερινού παιδιού σχολικής ηλικίας έχουν κυρίως την έννοια των υποκλινικών ελλείψεων, που, αν και δεν συνεπάγονται άμεσες κλινικά διαπιστούμενες βλάβες, μπορεί να προδιαθέτουν στη μετέπειτα ανάπτυξη νοσημάτων κατά την ενήλικη ζωή.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα στην παιδική ηλικία είναι αυτό της σχέσης μεταξύ διατροφής και σχολικών επιδόσεων. Η έλλειψη μετάλλων και βιταμινών κατά τα πρώιμα στάδια της ζωής επιδρά αρνητικά στις νοητικές επιδόσεις των παιδιών σχολικής ηλικίας και των εφήβων. Η επαρκής διατροφή κατά τη σχολική ηλικία είναι σημαντική, αν όχι καθοριστική, για τις μετέπειτα σχολικές επιδόσεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για τη Διατροφή της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), οι ομάδες που επίσημα διατρέχουν ιδιαίτερο διατροφικό κίνδυνο περιλαμβάνουν:

  • Παιδιά και εφήβους από φτωχές οικογένειες.
  • Παιδιά και εφήβους με ανορεξία, κακή ή ιδιότροπη όρεξη ή κακές διατροφικές συνήθειες.
  • Ακόμη, παιδιά που βρίσκονται σε δίαιτα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
  • Εγκύους εφήβους.
  • Παιδιά και έφηβοι που καταναλώνουν χορτοφαγικές δίαιτες.
  • Παιδιά με σύνδρομα γαστρεντερικής δυσαπορρόφησης.

Επιπλέον, παιδιά σχολικής ηλικίας που είναι δυνητικά υποψήφια για πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής είναι παιδιά που διατρέφονται κυρίως με κρέας, παιδιά γονέων που οι ίδιοι δεν καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, παιδιά που καταναλώνουν προϊόντα τύπου light και παιδιά με πολύ περιορισμένη ποικιλία στην διατροφή τους.

Η ανίχνευση των παραγόντων κινδύνου στο κάθε παιδί θα βοηθούσε πολύ στην απόφαση του για τη χορήγηση ή μη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής. Οι παράγοντες κινδύνου μπορούν εύκολα να προσδιοριστούν, εφόσον εξετάσει κάποιος προσεκτικά τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού, μέσω της λήψης ενός ιστορικού διατροφής του, αλλά και των γονέων του.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων δεν συνιστάται ως υποκατάστατο μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει και να χάνεται χρόνος μέχρι την αποτελεσματική εφαρμογή επιμορφωτικών και διαιτητικών μέτρων!

Μια τακτική αυτού του είδους δεν ενέχει κίνδυνους για την υγεία, ενώ, από την άλλη, έχει μεγάλες πιθανότητες να ωφελήσει καίρια κάποιες μεταβολικές λειτουργίες του παιδιού, στο βαθμό που θα χρησιμοποιηθεί μόνο ό,τι ενδεχομένως λείπει.

Ως «ιδανικό» πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής για παιδιά μπορεί να θεωρηθεί αυτό που:

  • Είναι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά.
  • Έχει σύσταση με βάση τις επίσημες οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης.
  • Έχει χαμηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K)
  • Περιέχει συστατικά που ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου, όπως η λυσίνη.
  • Είναι σημαντικό, επίσης, στη συσκευασία του να αναφέρεται η περιεκτικότητα κάθε συστατικού.
  • Η αγορά του να γίνεται αποκλειστικά από το φαρμακείο.
  • Να προσφέρεται από εταιρίες που ακολουθούν GMP οδηγίες στην παραγωγή του.

Η συστηματική λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων, ειδικά σχεδιασμένων για παιδιά, θα πρέπει σήμερα να συνιστάται, κατόπιν αξιολόγησης του κάθε παιδιού μεμονωμένα, ως τακτική για να μη χάνεται χρόνος μέχρι την αποτελεσματική εφαρμογή των κατάλληλων για αυτό διαιτητικών μέτρων.

Η τακτική αυτή δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία, ενώ έχει μεγάλες πιθανότητες να ωφελήσει.

Η θεραπεία με μεγάλες δόσεις βιταμινών ή «ορθομοριακή ιατρική», όπως αποκαλείται, κατά τις οποίες οι βιταμίνες χορηγούνται σε εξαιρετικά υψηλές δόσεις για καταστάσεις που ποικίλουν, από τη νοητική υστέρηση και την υπερκινητικότητα μέχρι τη δυσλεξία, δεν έχει καμία αποδεδειγμένη επιστημονική εγκυρότητα και μπορεί να ενέχει αρκετούς κινδύνους.

* Ο Δρ Νίκος Βουδούρης, Παιδίατρος, είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

health.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024