Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Λάθη» στη μελέτη που αθώωνε τα κορεσμένα λίπη

«Λάθη» στη μελέτη που αθώωνε τα κορεσμένα λίπη

Οι ερευνητές της πρόσφατης μελέτης που αθώωνε τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τη δημοσίευσή τους προκειμένου να διορθώσουν μια σειρά από λάθη. Επιμένουν όμως ότι το συμπέρασμά τους ευσταθεί, παρά τις πιέσεις που δέχονται για ανάκληση της έρευνας.

Οι ερευνητές που υπέγραφαν την πρόσφατη μελέτη που αθώωνε τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τη δημοσίευσή τους για να διορθώσουν μια σειρά λάθη. Επιμένουν όμως ότι το συμπέρασμά τους ευσταθεί, παρά τις πιέσεις που δέχονται για ανάκληση της έρευνας.

Το in.gr είχε αναφέρει στις 18 Μαρτίου ότι, σύμφωνα με μελέτη στο Annals of Internal Medicine, δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα ήταν μια «μετα-ανάλυση» που επανεξέτασε 72 προηγούμενες μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία.

Οι ερευνητές παραδέχονται τώρα ότι εκτίμησαν λανθασμένα τα ευρήματα μιας μελέτης για τα ω-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων. Στην αρχική της μορφή, η επίμαχη δημοσίευση ανέφερε ότι η κατανάλωση ω-3 δεν δείχνει να μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Στη νέα βερσιόν, κάνει λόγο για σημαντική μείωση του κινδύνου.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, άλλοι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μετα-ανάλυση δεν έλαβε υπόψη δύο σημαντικές μελέτες για τα ω-6 λιπαρά οξέα, μια άλλη ομάδα ακόρεστων λιπών.

Επιπλέον, η μελέτη δεν έλαβε υπόψη ότι ορισμένα άτομα που αποφεύγουν τα κορεσμένα λίπη αντικαθιστούν αυτά τα λίπη με υδατάνθρακες αντί με ακόρεστα λίπη, κάτι που έχει βρεθεί να μην μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η ερευνητική ομάδα «προκάλεσε τεράστια ζημιά» θεωρεί ο Ουόλτερ Ουίλετ, πρόεδρος του τμήματος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. «Πιστεύω πως θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της μελέτης με ανάλογη προβολή στα ΜΜΕ» λέει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024